U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Zustergemeente: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(5 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 4: Regel 4:
==Stedenbanden waarbij gemeente Deurne betrokken was:==
==Stedenbanden waarbij gemeente Deurne betrokken was:==
===Zaanstreek (Nederland)===
===Zaanstreek (Nederland)===
[[De Zaanse gemeenschap|De Zaanstreek]] heeft direct na de [[Tweede Wereldoorlog]] in allerlei vorm hulp geboden bij het weer een beetje bewoonbaar maken van de zwaar verwoeste delen van [[Deurne (plaats)|Deurne]], [[Helenaveen]], [[Neerkant]] en [[Liessel]].
[[De Zaanse gemeenschap|De Zaanstreek]] heeft direct na de [[Tweede Wereldoorlog]] in allerlei vorm hulp geboden bij het weer een beetje bewoonbaar maken van de zwaar verwoeste delen van [[Deurne (plaats)|Deurne]], [[Helenaveen]], [[Neerkant]] en [[Liessel]]. Met drie bussen en volgwagens reisden maandagmiddag 14 juni 1954 een Deurnese deputatie waaronder het voltallige [[Gemeentebestuur 1953-1958|gemeentebestuur]], mevrouw Roefs, de [[Koninklijke Harmonie Deurne]], het  [[Sint-Jorisgilde]] en het  [[Sint-Hubertusgilde]] uit Liessel naar Zaandam ter opluistering van een braderie. De burgemeesters Thomassen en [[Lambertus Roefs (1894-1960)| Roefs]], wisselden hier hartelijke woorden, waarbij de Deurnese dankbaarheid voor de verleende hulp uit de Zaanstreek na de oorlogsjaren nog eens werd getoond. Deze contacten verwaterden later.
 


===Deurne (België)===
===Deurne (België)===
[[Bestand:06.409.JPG|thumb|right|300px| Mei 1958: Een delegatie van zustergemeente Deurne uit België op bezoek in Deurne. Op de trappen van het [[gemeentehuis]] in [[Deurne]] werd deze foto gemaakt, vlnr, zittend 1e rij: dhr Diels (B), [[Lambertus Roefs (1894-1960)|burgemeester Roefs]], burgemeester Dequeecker (B), dhr Bigalski (B), dhr Couwenberg (B). Staand 2e rij: [[Antonius Franciscus Johannes van Griensven (1895-1972)|Antoon van Griensven]] secretaris van de [[gemeente Deurne]] (NL), dhr Dietschaere (B), wethouder [[Hendricus van den Berkmortel (1899-1988)|Driek van de Berkmortel]], dhr Smets (B), dhr Engelen (B) [[Johannes Theodorus Joosten (1909-1997) |Hannes Joosten wethouder]], dhr Nuijts (B), dhr Vermeulen (B), dhr Hoes (B). 3e rij : [[Martinus Bennenbroek (1904-1992)|Mart Bennenbroek]] voorzitter Boerenbond, [[? van de Weijer]], dhr Van Looven (B), [[Antonius Petrus Adrianus Kuijpers (1903-1976)|Antoon Kuijpers]] directeur Veenbedrijf Deurne, dhr Fases (B). 4e rij: dhr Willems directeur reisbureau Ruijs, [[Johannes Wilhelmus Jegerings (1915-1991) |Jan Jegerings]] directeur  [[Boerenbond Deurne]], [[Pierre Johannes Theodorus Boots (1907-1981)|Piet Boots]], [[Peter Martinus Renier Poels (1895-1978)|Martien Poels]] bestuurlid Boerenbond en wethouder [[Antonius Lambertus Adrianus Swinkels (1899-1962)|Antoon Swinkels]]]]
[[Bestand:06.409.JPG|thumb|right|300px|Mei 1958: Een delegatie van zustergemeente Deurne uit België op bezoek in Deurne.]]  


*De [[gemeente Deurne]] heeft Jarenlang vriendschappelijke banden onderhouden met de gelijknamige gemeente Deurne in België bij Antwerpen (circa 10.000 tot 15.000 inwoners).  Burgemeester en wethouders van beide gemeenten, aangevuld met bestuurders van standsorganisaties, bezochten elkaar jaarlijks. De uitwisselingen vonden het ene jaar in Nederland plaats en het andere jaar in België. In de gemeentearchieven zijn onder andere bordesfoto's uit de vijftiger jaren bewaard gebleven waarbij [[burgemeester Roefs]]  of burgemeester Maurice Henri Dequeecker (1905-1985), vanaf 1954 tot aan de fusie met Antwerpen in 1983 burgemeester van het Belgische Deurne, als delegatieleider optrad.  
*De [[gemeente Deurne]] heeft Jarenlang vriendschappelijke banden onderhouden met de gelijknamige gemeente Deurne in België bij Antwerpen (circa 10.000 tot 15.000 inwoners).  Burgemeester en wethouders van beide gemeenten, aangevuld met bestuurders van standsorganisaties, bezochten elkaar jaarlijks. De uitwisselingen vonden het ene jaar in Nederland plaats en het andere jaar in België. In de gemeentearchieven zijn onder andere bordesfoto's uit de vijftiger jaren bewaard gebleven waarbij [[burgemeester Roefs]]  of burgemeester Maurice Henri Dequeecker (1905-1985), vanaf 1954 tot aan de fusie met Antwerpen in 1983 burgemeester van het Belgische Deurne, als delegatieleider optrad.<ref>Zie ook het artikel over ''"Randstad Deurne”, verwijzend naar het gemeentelijk voorlichtingsblad van Deurne bij Antwerpen. Pagina 2 van het [[Weekblad voor Deurne]]  van vrijdag  31 maart 1972</ref>


Op 1 januari 1983 hield de Belgische gemeente Deurne op te bestaan en vormde vanaf dat moment, met zeven andere gemeenten, de stad Antwerpen met meer dan 500.000 inwoners.  De gemeente Deurne werd een "district" met het vroegere gemeentehuis als districtshuis.
Op 1 januari 1983 hield de Belgische gemeente Deurne op te bestaan en vormde vanaf dat moment, met zeven andere gemeenten, de stad Antwerpen met meer dan 500.000 inwoners.  De gemeente Deurne werd een "district" met het vroegere gemeentehuis als districtshuis.
Regel 22: Regel 23:


{{Appendix|2=
{{Appendix|2=
*”Deurne in ’t Frans” een rubriek in 4 delen op de voorpagina van het [[Land- en Tuinbouwblad]] van zaterdag 22 augustus tot en met 12 september 1959.
*"Deurne naar Zaandam” voorpagina van het  [[Land- en Tuinbouwblad]] van 18 juni 1954.
*”Deurne in ’t Frans” een rubriek in 4 delen op de voorpagina van het Land- en Tuinbouwblad van zaterdag 22 augustus tot en met 12 september 1959.
*”Een mooie dag in Deurne bij Antwerpen“, “Nadere kennismaking met groter Deurne”, het  [[Weekblad voor Deurne]] van vrijdag  21 september 1973.  
----
----
{{references}}
{{references}}

Huidige versie van 25 sep 2024 om 18:50

Een zustergemeente is een plaats, meestal in een ander land, waar een gemeentebestuur vriendschappelijke contacten mee onderhoudt. Dit wordt ook wel een stedenband genoemd. De stedenbanden worden onderhouden door de gemeente zelf en/of een of meer particuliere organisaties binnen deze gemeente.


Stedenbanden waarbij gemeente Deurne betrokken was:[bewerken | brontekst bewerken]

Zaanstreek (Nederland)[bewerken | brontekst bewerken]

De Zaanstreek heeft direct na de Tweede Wereldoorlog in allerlei vorm hulp geboden bij het weer een beetje bewoonbaar maken van de zwaar verwoeste delen van Deurne, Helenaveen, Neerkant en Liessel. Met drie bussen en volgwagens reisden maandagmiddag 14 juni 1954 een Deurnese deputatie waaronder het voltallige gemeentebestuur, mevrouw Roefs, de Koninklijke Harmonie Deurne, het Sint-Jorisgilde en het Sint-Hubertusgilde uit Liessel naar Zaandam ter opluistering van een braderie. De burgemeesters Thomassen en Roefs, wisselden hier hartelijke woorden, waarbij de Deurnese dankbaarheid voor de verleende hulp uit de Zaanstreek na de oorlogsjaren nog eens werd getoond. Deze contacten verwaterden later.


Deurne (België)[bewerken | brontekst bewerken]

Mei 1958: Een delegatie van zustergemeente Deurne uit België op bezoek in Deurne.
  • De gemeente Deurne heeft Jarenlang vriendschappelijke banden onderhouden met de gelijknamige gemeente Deurne in België bij Antwerpen (circa 10.000 tot 15.000 inwoners). Burgemeester en wethouders van beide gemeenten, aangevuld met bestuurders van standsorganisaties, bezochten elkaar jaarlijks. De uitwisselingen vonden het ene jaar in Nederland plaats en het andere jaar in België. In de gemeentearchieven zijn onder andere bordesfoto's uit de vijftiger jaren bewaard gebleven waarbij burgemeester Roefs of burgemeester Maurice Henri Dequeecker (1905-1985), vanaf 1954 tot aan de fusie met Antwerpen in 1983 burgemeester van het Belgische Deurne, als delegatieleider optrad.[1]

Op 1 januari 1983 hield de Belgische gemeente Deurne op te bestaan en vormde vanaf dat moment, met zeven andere gemeenten, de stad Antwerpen met meer dan 500.000 inwoners. De gemeente Deurne werd een "district" met het vroegere gemeentehuis als districtshuis.

  • Deurne (Waals-Brabant / Tourinnes la Grosse)

Osterode am Harz (Duitsland)[bewerken | brontekst bewerken]

De Vriendschapsband Deurne-Osterode am Harz duurde meer dan tien jaar, startte halverwege de jaren 60 en duurde tot eind jaren 70 van de 20e eeuw.

Leszno (Polen)[bewerken | brontekst bewerken]

In oktober 1987 besloot de gemeente Deurne een vriendschapsband aan te gaan met de stad Leszno in Polen. Anno 2012 bestaat deze stedenband nog steeds. Zie ook Stichting Vriendenkring Deurne-Leszno

Bronnen, noten en/of referenties
  • "Deurne naar Zaandam” voorpagina van het Land- en Tuinbouwblad van 18 juni 1954.
  • ”Deurne in ’t Frans” een rubriek in 4 delen op de voorpagina van het Land- en Tuinbouwblad van zaterdag 22 augustus tot en met 12 september 1959.
  • ”Een mooie dag in Deurne bij Antwerpen“, “Nadere kennismaking met groter Deurne”, het Weekblad voor Deurne van vrijdag 21 september 1973.

  1. Zie ook het artikel over "Randstad Deurne”, verwijzend naar het gemeentelijk voorlichtingsblad van Deurne bij Antwerpen. Pagina 2 van het Weekblad voor Deurne van vrijdag 31 maart 1972