Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank! Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis |
Hoerenvlaas: verschil tussen versies
Geen bewerkingssamenvatting |
Label: Terugdraaiing |
(Een tussenliggende versie door een andere gebruiker niet weergegeven) | |
(geen verschil)
|
Huidige versie van 24 feb 2024 om 12:27
|
Hoerenvlaas (Hoerevlaas, Hoere Flaas, Hoerenvloos, Heerenflaas, Heerenplaats) is een toponiem dat vroeger gebruikt werd ter aanduiding van percelen grond in het gebied van de huidige Spoorzone tussen de Steenovenweg en de spoorlijn.
Er zijn geen historische feiten bekend waaruit zou blijken dat zich hier vroeger dames van lichte zeden ophielden. Een vlaas of vloos is een ondiep ven in een heideachtig gebied.
De vroegste vermelding van de Hoerenvlaas is van 12 mei 1779, toen Jan Frans Adriaans aan Arnoldus Francis Bouwmans de helft van een perceel nieuwe erve of gemeente[1], gelegen aan de Hoerevlaas in het Derp, verkocht. De verkoper had het hele perceel ter grootte van 3 lopensen op 8 februari 1770 van de gemeente gekocht. Bouwmans betaalde daarvoor 31 gulden.[2]
Zowel op de oorspronkelijke kadasterkaart van 1832 als op de vernieuwde kaart van 1883 wordt De Hoere Flaas vermeld. In de kadastrale leggers komen regelmatig andere (spellings- of verschrijving)varianten als Heerenflaas en Heerenplaats voor.
De meest recente vermelding wordt gevonden in een gedrukte uitgave door notaris Tromp uit 1937 waarin, in opdracht van de kinderen van Antonius van den Eijnden, de openbare verkoop een groot aantal percelen onroerend goed wordt aangekondigd, waarbij onder meer:
- Koop 8. Weiland "de Hoerenvloos" nabij het Station, kadaster sectie F nrs. 70 en 682 groot 36,90 aren belend Brouwers, Th. Goossens en den weg.
In de eerste helft van de twintigste eeuw was vooral de Deurnese baksteenindustrie actief op de terreinen van de Hoerenvlaas.
Bronnen, noten en/of referenties
|