U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Sjabloon:Geschiedenisfeitje: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(6 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
==Een gevaarlijk sujet per fiets gevangen==
{{#ask:
Het is bekend dat [[Henricus Althuizen (1891-1966)|Driekske Althuizen]] een hele goede wielrenner was. Dat hij het wielrennen van geen vreemde had, maar dat ook zijn vader veldwachter [[Nicolaas Althuizen (1855-1926)|Nicolaas Althuizen]] van doortrappen wist, blijkt uit onderstaand bericht.
[[Category:Historisch feitje]]
 
|format=embedded
In ''[http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMRHCE01:000041101:mpeg21:p002 De Zuid-Willemsvaart van 1 april 1899]'' stond onder Helmond het volgende bericht:
|order=random
:''De alhier van diefstal verdachte L. Smits wist Woensdagmorgen tusschen 11 en 12 uur uit de gevangenis te ontsnappen. Nadat door den inspecteur van politie alhier in verschillende richtingen was getelegrafeerd en de politieagent H. Althuizen naar Deurne was gezonden om in vereeniging met de aldaar gestationneerde Rijksveldwachters [[Evert Huizing (1860-1914)|Huijsing]] en [[Nicolaas Althuizen (1855-1926)|H. Althuizen]] den ontvluchte op te sporen, mocht het dezen gelukken den vluchteling tusschen Deurne en Venray, per fiets in te halen en hem weder naar Deurne terug te brengen.<br>Aldaar aangekomen werd hij direct door H. Althuizen als den ontsnapten herkend en voorloopig in het bewaringslokaal gebracht. Met den trein van 5 uur werd hij door den Brigadier Huijsing en H. Althuizen naar hier getransporteerd en wederom in het lokaal, waaruit hij ontvlucht was, opgesloten, echter met zulke voorzorgsmaatregelen, dat hem den lust om weder te ontvluchten geheel ontnomen werd.<br>Uit op hem bevonden brieven is de Inspecteur gebleken, dat hij uit de gevangenis van Düsseldorf op 16 dezer was ontslagen, en direct daarna naar die in Werrisheim was overgebracht, waar hij eveneens wegens misdrijf met anderen wordt vervolgd.<br>Uit een en ander valt dus op te maken, dat hij vermoedelijk onder het transport aan de Duitsche politie of wel uit de gevangenis is ontsnapt en alzoo de politie alhier een gevaarlijk sujet heeft gevangen genomen.<br>Na nogmaals verhoord te zijn, bleef hij alle schuld van diefstal, alsmede de verbreking van het bewaringslokaal ontkennen en weigerde zelfs op vragen, die hem minder gepast voorkwamen, te antwoorden. Hedenmorgen is hij naar Roermond getransporteerd.<br>De Rijkspolitie van Deurne alsmede de gemeente-politie alhier heeft eer van haar werk.
|limit=1
 
  |searchlabel=
<noinclude>[[categorie:Historisch feitje]]</noinclude>
}}
<noinclude>[[Categorie:Sjablonen_hoofdpagina]]</noinclude>
<noinclude>[[Categorie:Sjablonen_hoofdpagina]]</noinclude>

Huidige versie van 3 jan 2024 om 17:34

Er wordt nog te veel gedaan aan de pruuf

Er wordt nog te veel gedaan aan de pruuf[bewerken | brontekst bewerken]

Het woord preujve, in de betekenis van sterke drank drinken, wordt in het Deurnese dialect nog weinig gehoord. In 1903 hield pastoor Roes (toen nog pastoor in Kessel) in een stampvolle zaal van de Boerenbond in Deurne een lezing over moderne landbouwmethoden, waarbij hij ook de kwalijke gewoonte het preujve aan de orde stelde.

Hij gaf daarbij een opsomming van de uitdrukkingen en gezegden die gebruikt werden om toch nog maar eentje te pakken:

  • Het eerste glaasje wordt genomen om de pieren te verschrikken.
  • Bij no. 2 hoort men: op één been kan men niet lopen.
  • Bij no. 3 alle goede dingen in drie.
  • Het vierde om de kinderachtige smaak te verdrijven.
  • Het vijfde omdat het zo koud is.
  • Het zesde om 't zweet wat in te drogen.
  • Het zevende, omdat het voor de ganzen niet gebrouwen is.
  • Het achtste, omdat het zo lekker is.

In het verslag van deze avond in de regionale kranten werden nog de volgende woorden van pastoor Roes geciteerd:

Neen, als ge er maar op aan drinkt en schenkt, als de glaasjes dikwijls van de schouw of uit de kast moeten komen, als de kinderen er maar op uitgestuurd worden om wat in 't fleschke te halen, boert niet vooruit hoor!