U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Sjabloon:Geschiedenisfeitje: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(7 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[File:European otter 02.jpg|center|400px]]
{{#ask:
 
[[Category:Historisch feitje]]
==De otter in Deurne==
|format=embedded
Dat vóór 1905 ook Deurne tot het leefgebied van de '''otter''' hoorde, werd bewezen door jachtopziener [[Petrus Augustinus Bartels (1860-1926)|Petrus Bartels]]. Het arikel dat hierover in [[De Zuid-Willemsvaart]] van 24 maart 1906 verscheen, geeft een aardige inkijk hoe men destijds over "wildbeheer" dacht.
|order=random
:'''''Liessel.''' Dezer dagen werd door den jachtopziener Bartels, buitengewoon onbezoldigd rijksveldwachter op het jachtterrein van den WelEdelen [[Arnoldus van Loon (1861-1939)|Heer van Loon]] te 's-Gravenhage, in het riviertje [[Astense Aa|de Aa]] met een klem een prachtige vischotter gevangen. Het in deze streken bijna onbekend dier woog 16 halve kilo's. Dit prachtexemplaar is opgezonden aan bovengenoemden Heer van Loon. Voor de huid alleen werd te vergeefs door een huidhandelaar 12 gulden geboden. Sedert den korten tijd dat Bartels hier dienst doet, heeft hij het jachtterrein van zijn Heer ijverig en met uitstekend gevolg besurveilleerd, getuige de groote wildrijkheid der jacht, waarvan de laatste drijfjacht kan getuigen; ijverig en bewakend maakt hij toch geen procesverbaal, of hij moet alles goed gezien en gehoord hebben. Sedert hij hier in dienst is, heeft hij een [[vos]]sennest met 7 jongen  weten te bemachtigen, enorm bunsings en wezels gevangen, daarbij nog vele roofvogels geschoten, waaronder één valk van het grootste soort. Zulk een ijverig, plichtvervullend beambte is op een jachtterrein een flinke bezoldiging waard.<ref>''[http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMRHCE01:000044775:mpeg21:p002  De Zuid-Willemsvaart 24 maart 1906]''</ref>
|limit=1
 
|searchlabel=
{{Appendix}}
}}
<noinclude>[[categorie:Historisch feitje]]</noinclude>
<noinclude>[[Categorie:Sjablonen_hoofdpagina]]</noinclude>
<noinclude>[[Categorie:Sjablonen_hoofdpagina]]</noinclude>

Huidige versie van 3 jan 2024 om 17:34

Tante Nel schudt de erpels af

Het boerderijtje van Dorus Welten in de Berkenstraat. Coll. Theo Welten

Hoe ver draagt geluid? Met hulpmiddelen heel ver zoals sommigen tot hun verdriet moeten ervaren.


Soms komen we in de archieven vermeldingen tegen van menselijk stemgeluid dat tot in de verre omtrek te horen was. Zo ontstond er op vrijdag de dertiende augustus 1762 een knallende ruzie op de brug bij het kasteel tussen Maria Hampen en de vrouw van schutter Jan Wijnants. Zij schreeuwden zo hard tegen elkaar dat een toevallig passerende voerman vertelde dat hij hun getier en gescheld kon horen totdat hij aan de kerk was.

Het huis van Jan (Jacobus) Welten aan de Ferdinand Bolstraat.

Hoe ver het geluid vroeger kon dragen wordt geïllustreerd door een verhaal dat Piet Welten vertelde. Zijn oom Dorus Welten woonde met tante Nel in een oude boerderij in de Berkenstraat. Als Nel buiten de aardappelen, gekookt in een grote ijzeren ketel, ging afschudden dan droeg het geluid van het rammelend hengsel zo ver dat men in de Ferdinand Bolstraat wist en zei: "tante Nel schudt de erpels af".