Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Stief: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
kGeen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Labels: Handmatige ongedaanmaking Visuele tekstverwerker
 
(10 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''STIEF (Stief)''' staat voor '''S'''tichting '''T'''er '''I'''nitiëring van '''E'''xclusieve '''F'''estiviteiten en werd  eind jaren 80 opgericht door een vriendengroep die zich zorgen maakte over de voortgang van het Deurnese [[carnaval]].  
'''STIEF''' staat voor '''S'''tichting '''T'''er '''I'''nitiëring van '''E'''xclusieve '''F'''estiviteiten en werd  eind jaren 80 opgericht door een vriendengroep die zich zorgen maakte over de voortgang van het Deurnese [[carnaval]].  




Aanvankelijk zorgde Stief dat er elke maandag met carnaval een nieuw lied werd gecomponeerd, waarmee de Deurnese kroegen werden bezocht. Het Stief trad ook op op het eerste [[Klotgemul]] festival in 1991 in [[De Vierspan]]. Vier liedjes van Het Stief werden in 1991 op een cd gezet. Dat waren de liedjes: Fietsband, Ja Krek, Lotje uit de Loterij en Stief. De cd werd opgenomen en uitgebracht door P.V. Music. Dat was/is de studio van Peter Vincent, Peter is een van de leden van het Stief.  
Aanvankelijk zorgde Stief dat er elke maandag met carnaval een nieuw lied werd gecomponeerd, waarmee de Deurnese kroegen werden bezocht. Het Stief trad ook op op het eerste [[Klotgemul]] festival in 1991 in [[De Vierspan]]. Vier liedjes van Het Stief werden in 1991 op een cd gezet. Dat waren de liedjes: Fietsband, Ja Krek, Lotje uit de Loterij en Stief. De cd werd opgenomen en uitgebracht door P.V. Music. Dat was/is de studio van Peter Vincent, Peter is een van de leden van het Stief.  


De andere leden van het Stief zijn/waren: [[Theo Hikspoors]], [[Henry van den Berkmortel]], [[Frits Jonkers]], [[Ger van den Berkmortel]], [[Hans van Eijck]], [[Jan van de Heuvel]], [[Appie Louwers]], [[Maarten van Hout]] en [[Theo Albers]]
De andere leden van het Stief zijn/waren: Marjan Schouten, [[Theo Hikspoors]], [[Henry van den Berkmortel]], [[Frits Jonkers]], [[Ger van den Berkmortel]], [[Hans van Eijck|Hans van Eijk]], [[Jan van de Heuvel]], [[Appie Louwers]], [[Maarten van Hout]] en [[Theo Albers]]


De genoemde CD verkocht zo goed in Deurne dat Stief met de opbrengst iets terug wilde doen voor de Deurnese gemeenschap. Dit kreeg gestalte door op de laatste zaterdag van augustus 1992 een groot filmscherm op de [[Markt (na 1940)|Markt]] in Deurne te installeren om daar, in de open lucht, een tweetal films te vertonen. Een primeur destijds. Gratis en voor iedereen toegankelijk. '''[[De Nacht van het Witte Doek]]''' zag op die zaterdag in 1992 het levenslicht en werd een succesvol jaarlijks terugkerend evenement in Deurne. Inmiddels is het uitgegroeid tot een driedaags festival met de meest uiteenlopende filmactiviteiten op diverse locaties in Deurne. Regionaal en landelijk geniet het festival bekendheid. Door een solide organisatiestructuur, de inzet van vrijwilligers en steun van sponsoren is De Nacht van het Witte Doek uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend cultureel evenement en nog altijd gratis toegankelijk. 
In 1996 werd door STIEF nog een cd gemaakt. Onder de titel: Dweilen op Maandag, waarop naast de eerder genoemde vier nummers nog een zevental carnavalsliedjes werden op gezet.
Verdere initiatieven van Het Stief:
'''UMTATA.''' Als uitvloeisel van de genoemde carnavalsactiviteit kwam [[Umtata|percussiegroep UMTATA]] tot stand. Het gezelschap brengt met Zuid-Amerikaanse instrumenten ritmische muziek ten gehore, maar het meest opvallende is wel de uitzonderlijke wijze waarop de groep zich uitdost en zich voortbeweegt in en op een speciaal daarvoor vervaardigd voertuig.  UMTATA treedt nog steeds met succes op binnen- en buitenland.
'''[[Theater Het Atelier|Theater het (Klein) Atelier]]'''. In 1997 namen een aantal leden van het Stief, samen met een aantal andere mensen uit Deurne het initiatief om theateractiviteiten naar Deurne te halen. Er was in die tijd geen theater in Deurne gevestigd en er was ook geen accommodatie die daarvoor geschikt was. Daarom vonden voorstellingen in wisselende kleine accommodaties plaats. Aanvankelijk in het kleine atelier, vandaar de naam, van [[museum De Wieger]]. Later verhuisde Theater het Atelier naar [[Herberg De Roode Leeuw aan de Molenstraat]] en vervolgens naar Het [[Gerardushuis]] in Deurne-Walsberg. De naam veranderde daardoor ook in Theater Het Atelier. Met de komst van het Cultureel Centrum in Deurne in 2009 werd Theater Het Atelier overbodig en werd het ook niet geïntegreerd in het aanbod van het Cultureel Centrum en werd de organisatie en de stichting ontbonden.
[[categorie:carnaval]]
[[categorie:carnaval]]

Huidige versie van 16 dec 2023 om 10:36

STIEF staat voor Stichting Ter Initiëring van Exclusieve Festiviteiten en werd eind jaren 80 opgericht door een vriendengroep die zich zorgen maakte over de voortgang van het Deurnese carnaval.


Aanvankelijk zorgde Stief dat er elke maandag met carnaval een nieuw lied werd gecomponeerd, waarmee de Deurnese kroegen werden bezocht. Het Stief trad ook op op het eerste Klotgemul festival in 1991 in De Vierspan. Vier liedjes van Het Stief werden in 1991 op een cd gezet. Dat waren de liedjes: Fietsband, Ja Krek, Lotje uit de Loterij en Stief. De cd werd opgenomen en uitgebracht door P.V. Music. Dat was/is de studio van Peter Vincent, Peter is een van de leden van het Stief.

De andere leden van het Stief zijn/waren: Marjan Schouten, Theo Hikspoors, Henry van den Berkmortel, Frits Jonkers, Ger van den Berkmortel, Hans van Eijk, Jan van de Heuvel, Appie Louwers, Maarten van Hout en Theo Albers

De genoemde CD verkocht zo goed in Deurne dat Stief met de opbrengst iets terug wilde doen voor de Deurnese gemeenschap. Dit kreeg gestalte door op de laatste zaterdag van augustus 1992 een groot filmscherm op de Markt in Deurne te installeren om daar, in de open lucht, een tweetal films te vertonen. Een primeur destijds. Gratis en voor iedereen toegankelijk. De Nacht van het Witte Doek zag op die zaterdag in 1992 het levenslicht en werd een succesvol jaarlijks terugkerend evenement in Deurne. Inmiddels is het uitgegroeid tot een driedaags festival met de meest uiteenlopende filmactiviteiten op diverse locaties in Deurne. Regionaal en landelijk geniet het festival bekendheid. Door een solide organisatiestructuur, de inzet van vrijwilligers en steun van sponsoren is De Nacht van het Witte Doek uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend cultureel evenement en nog altijd gratis toegankelijk.

In 1996 werd door STIEF nog een cd gemaakt. Onder de titel: Dweilen op Maandag, waarop naast de eerder genoemde vier nummers nog een zevental carnavalsliedjes werden op gezet.

Verdere initiatieven van Het Stief:

UMTATA. Als uitvloeisel van de genoemde carnavalsactiviteit kwam percussiegroep UMTATA tot stand. Het gezelschap brengt met Zuid-Amerikaanse instrumenten ritmische muziek ten gehore, maar het meest opvallende is wel de uitzonderlijke wijze waarop de groep zich uitdost en zich voortbeweegt in en op een speciaal daarvoor vervaardigd voertuig.  UMTATA treedt nog steeds met succes op binnen- en buitenland.

Theater het (Klein) Atelier. In 1997 namen een aantal leden van het Stief, samen met een aantal andere mensen uit Deurne het initiatief om theateractiviteiten naar Deurne te halen. Er was in die tijd geen theater in Deurne gevestigd en er was ook geen accommodatie die daarvoor geschikt was. Daarom vonden voorstellingen in wisselende kleine accommodaties plaats. Aanvankelijk in het kleine atelier, vandaar de naam, van museum De Wieger. Later verhuisde Theater het Atelier naar Herberg De Roode Leeuw aan de Molenstraat en vervolgens naar Het Gerardushuis in Deurne-Walsberg. De naam veranderde daardoor ook in Theater Het Atelier. Met de komst van het Cultureel Centrum in Deurne in 2009 werd Theater Het Atelier overbodig en werd het ook niet geïntegreerd in het aanbod van het Cultureel Centrum en werd de organisatie en de stichting ontbonden.