Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Postkantoor (Visser): verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
(indikking tot voor functie relevante zaken ivm uitgebreidere geschiedenis onder adres)
 
(2 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:22.305.jpg|thumb|400px|Het oude Postkantoor in de Visser met [[Petrus Eimericus Josephus Maria Goossens (1890-1974)|Peer Goossens]], zoon van de Willem Goossens alias "[[Willemke de post]]" met rechtsachter het [[Fraterhuis]] goed zichtbaar.<br>
[[Bestand:22.305.jpg|thumb|400px|Het oude postkantoor aan de Visser met [[Petrus Eimericus Josephus Maria Goossens (1890-1974)|Peer Goossens]], zoon van de Willem Goossens alias "[[Willemke de post]]" met rechtsachter het [[Fraterhuis]].<br><small>Foto collectie [[Peter Vink]]</small>]]
Foto: collectie [[Peter Vink]]]]
Vóór 1910 was het '''(hulp)postkantoor''' van Deurne gevestigd in de woning van [[Wilhelmus Goossens (1856-1909)|Willem Goossens]] in de [[Visser (straat)|Visser]] op de plek waar tegenwoordig de [[Fratershof]] is, op het voormalige adres [[Visser 19-21-23]].


Voor 1910 was het (Hulp)'''postkantoor''' van [[Deurne]] in de woning van [[Wilhelmus Goossens (1856-1909)|WiIlem Goossens]] in de [[Visser]] gevestigd.


Voor 1910 was er in Deurne nog geen zelfstandig gebouw als postkantoor beschikbaar. Het postkantoor was in die tijd gevestigd in een huis, gelegen tussen het [[Postpaadje]] en het [[Fraterhuis]], waar Willem Goossens met zijn gezin woonde en werkte als brievengaarder.


Voor 1910 was er in Deurne nog geen zelfstandig gebouw als postkantoor beschikbaar. Het postkantoor was in die tijd gevestigd in een blok van drie woningen, gelegen tussen het [[Postpaadje]] en het [[Fraterhuis]], waar Willem Goossens met zijn gezin woonde en werkte als “brievengaarder”, de oude naam voor "postdirecteur". [[Petrus Eimericus Josephus Maria Goossens (1890-1974)|Peer Goossens]], zoon van Willem Goossens, werd ook postbode maar heeft zijn vader niet op kunnen volgen.  
[[Peeter Goossens (1819-1899)|Peeter Goossens]], de vader van Willem Goossens, liet in 1880 het huizenblok bouwen of kocht het in net gebouwde toestand. Zijn zoon Willem Goossens probeerde nog tevergeefs om het [[Raadhuis Deurne|oude raadhuis]] naast de [[Sint-Willibrorduskerk (Deurne)|Sint-Willibrorduskerk]] voor afbraak te behoeden en het als postkantoor te laten bestemmen. Het raadhuis werd in 1896 afgebroken. In 1909 werd er een [[Postkantoor (Markt)|nieuw postkantoor]] gebouwd op het adres [[Markt]] 2, naast het nieuwe [[gemeentehuis]].  


Willem Goossens heeft nog geprobeerd om het [[Raadhuis Deurne|oude raadhuis]] naast de [[Sint-Willibrorduskerk (Deurne)|Sint-Willibrorduskerk]] voor afbraak te behoeden en het als postkantoor te laten bestemmen. Dit is hem niet gelukt, het raadhuis is in 1896 afgebroken en er werd een [[Postkantoor (Markt)| nieuw postkantoor]] gebouwd op het adres [[Markt ]] 2,  naast het mooie nieuwe [[gemeentehuis]].
Nadat het nieuwe postkantoor in gebruik genomen was, werd in januari 1910 aan het oude postkantoor, op verzoek van de weduwe van Willem Goossens, door [[Eugenius Johannes Josephus Maria de Leeuw (1869-1935)|notaris De Leeuw]] een openbare verkoop van roerende goederen gehouden. De opbrengst voor een toonbank en wat huishoudelijke inboedel was 101,05 gulden. Na de verhuizing van het postkantoor naar de Markt werd het oude postkantoor tot blok met meerdere woningen verbouwd. Op [[Brand van 6 juli 1963|6 juli 1963 brandde]] het inmiddels onbewoonbaar verklaarde huizenblok volledig af en werd niet herbouwd.
 
Nadat het nieuwe postkantoor in gebruik genomen was werd in januari 1910, op verzoek van eigenares en weduwe [[Johanna Henrica Wilhelmina Goossens]] en aan het oude postkantoor, door [[Eugenius Johannes Josephus Maria de Leeuw (1869-1935)|Notaris de Leeuw]] een openbare verkoping van roerende goederen gehouden. De opbrengst voor een toonbank en wat huishoudelijke inboedel was 101,05 gulden.
 
Op de plek waar vroeger het (hulp)postkantoor stond is anno 2011 het [[Fratershof]] gelegen.


[[categorie:Bouwwerk in Deurne]]
[[categorie:Bouwwerk in Deurne]]

Huidige versie van 4 jun 2022 om 14:11

Het oude postkantoor aan de Visser met Peer Goossens, zoon van de Willem Goossens alias "Willemke de post" met rechtsachter het Fraterhuis.
Foto collectie Peter Vink

Vóór 1910 was het (hulp)postkantoor van Deurne gevestigd in de woning van Willem Goossens in de Visser op de plek waar tegenwoordig de Fratershof is, op het voormalige adres Visser 19-21-23.


Voor 1910 was er in Deurne nog geen zelfstandig gebouw als postkantoor beschikbaar. Het postkantoor was in die tijd gevestigd in een huis, gelegen tussen het Postpaadje en het Fraterhuis, waar Willem Goossens met zijn gezin woonde en werkte als brievengaarder.

Peeter Goossens, de vader van Willem Goossens, liet in 1880 het huizenblok bouwen of kocht het in net gebouwde toestand. Zijn zoon Willem Goossens probeerde nog tevergeefs om het oude raadhuis naast de Sint-Willibrorduskerk voor afbraak te behoeden en het als postkantoor te laten bestemmen. Het raadhuis werd in 1896 afgebroken. In 1909 werd er een nieuw postkantoor gebouwd op het adres Markt 2, naast het nieuwe gemeentehuis.

Nadat het nieuwe postkantoor in gebruik genomen was, werd in januari 1910 aan het oude postkantoor, op verzoek van de weduwe van Willem Goossens, door notaris De Leeuw een openbare verkoop van roerende goederen gehouden. De opbrengst voor een toonbank en wat huishoudelijke inboedel was 101,05 gulden. Na de verhuizing van het postkantoor naar de Markt werd het oude postkantoor tot blok met meerdere woningen verbouwd. Op 6 juli 1963 brandde het inmiddels onbewoonbaar verklaarde huizenblok volledig af en werd niet herbouwd.