Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Buntse Kei: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
(5 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[File:Coll PK-004 P1040069 buntse kei.JPG|thumb|300px|De Buntse Kei op het Liesselse dorpsplein 2010.]]
[[Bestand:00.913.JPG|thumb|300px|De in Liessel gevonden Buntse Kei]]
[[File:Coll PK-005 P1040070 buntse kei detail.JPG|right|300px]]
[[File:Coll PK-005 P1040070 buntse kei detail.JPG|right|300px]]
'''De Buntse kei''' (ook vaak de [[Lijsselse Kei]] genoemd) is gevonden op donderdag 5 april 1957 tijdens het ploegen van een stuk grond langs de [[Buntseweg]] in [[Liessel]].  
'''De Buntse kei''', ook de '''[[Lijsselse Kei]]''' of '''Fellers Kei''' genoemd, werd gevonden op donderdag 5 april 1957 tijdens het ploegen van een stuk grond langs de [[Buntseweg]] in [[Liessel]].  




De ‘geboorte’ is indertijd uitvoerig in de krant beschreven <ref>Dagblad Oost Brabant 07-04-1957</ref>:
De ‘geboorte’ werd indertijd uitvoerig in de krant beschreven :
:''Toen een van de zonen van landbouwer [[Peter Hubertus Feller (1897-1986)|Feller]] een stuk land aan het ploegen was, brak de ploeg plotseling middendoor. In allerijl werden de nodig graafwerktuigen gecharterd en men slaagde er in om een kei bloot te leggen, na enkele uren van ingespannen arbeid, waarvan de grootte alle verwachtingen overtrof. Onder veel belangstelling vond vrijdagavond het uitlichten plaats. Enkele tractoren bonden de strijd aan met de kolos die een lengte heeft van ongeveer twee en een halve meter (breed 1.33 meter, dikte 0.60 meter en een gewicht van plusminus 2500 kg) en onder luid gejuich van de menigte werd het gevaarte op het ‘droge’ gebracht. Naar wij vernemen zal er overleg worden gepleegd met de [[Burgemeesters van de gemeente Deurne|burgemeester van Deurne]] om te bewerkstelligen dat de Liesselse Kei (die een stuk groter en zwaarder is dan de [[Deurnese Kei]]) een waardige standplaats zal krijgen in dit schone Peeldorp.''  
:''Toen een van de zonen van landbouwer [[Peter Hubertus Feller (1897-1986)|Feller]] een stuk land aan het ploegen was, brak de ploeg plotseling middendoor. In allerijl werden de nodig graafwerktuigen gecharterd en men slaagde er in om een kei bloot te leggen, na enkele uren van ingespannen arbeid, waarvan de grootte alle verwachtingen overtrof. Onder veel belangstelling vond vrijdagavond het uitlichten plaats. Enkele tractoren bonden de strijd aan met de kolos die een lengte heeft van ongeveer twee en een halve meter (breed 1.33 meter, dikte 0.60 meter en een gewicht van plusminus 2500 kg) en onder luid gejuich van de menigte werd het gevaarte op het ‘droge’ gebracht. Naar wij vernemen zal er overleg worden gepleegd met de [[Burgemeesters van de gemeente Deurne|burgemeester van Deurne]] om te bewerkstelligen dat de Liesselse Kei (die een stuk groter en zwaarder is dan de [[Deurnese Kei]]) een waardige standplaats zal krijgen in dit schone Peeldorp.''<ref>Dagblad Oost Brabant van 7 april 1957</ref>


De Buntse kei is op ''d’n elfde van d’n elfde'' van dat jaar 1957 door [[carnavalsvereniging De Kei]] van Liessel met de nodige toeters en bellen naar het marktplein versleept. Het tot symbool van de carnavalsclub uitgeroepen gevaarte is eerder al door Prins Piet I gedoopt tot ‘de Lijsselse kei uit [[Fellers hei]]’.   
De Buntse kei is op ''d’n elfde van d’n elfde'' van dat jaar 1957 door [[carnavalsvereniging De Kei]] van Liessel met de nodige toeters en bellen naar het [[Marktplein Liessel|marktplein]] versleept. Het tot symbool van de carnavalsclub uitgeroepen gevaarte is eerder al door Prins Piet I gedoopt tot ‘de Lijsselse kei uit [[Fellers hei]]’.   


Vanaf 1960 tot einde 1974 is de kei meerdere keren het lijdend voorwerp geweest van ontvoeringen. Het was een uitdaging en tegelijk een hele eer om de kei in de carnavalsoptocht te brengen. Einde 1974 vond het bestuur van carnavalsvereniging De Kei het welletjes en werd de kei in bewaring genomen. Op 18 november 1978 kreeg de Buntse kei een vaste plaats op het marktplein in Liessel, net als een andere kei die eveneens in Liessel is gevonden: zie [[Jaap van de Leijsing]].  
Vanaf 1960 tot einde 1974 is de kei meerdere keren het lijdend voorwerp geweest van ontvoeringen. Het was een uitdaging en tegelijk een hele eer om de kei in de carnavalsoptocht te brengen. Vooral het groepje [[de Keidieven]] blonk uit in die strijd. Einde 1974 vond het bestuur van carnavalsvereniging De Kei het welletjes omdat het spel te fanatiek werd gestreden en de kei letterlijk schade had opgelopen. De kei werd vervolgens in bewaring genomen. Op 18 november 1978 kreeg de Buntse kei een vaste plaats op het marktplein in Liessel, net als een andere kei die eveneens in Liessel is gevonden: zie [[Jaap van de Leijsing]].  


De geschiedenis van deze kei, ook in relatie tot carnaval, wordt uitvoerig beschreven in het in 2010 geschreven boek [[Wat ne Kei is dat]].
De geschiedenis van deze kei, ook in relatie tot carnaval, wordt uitvoerig beschreven in het in 2010 geschreven boek [[Wat ne Kei is dat]].
Regel 16: Regel 16:
*[http://www.csdekei.nl Website van carnavalsstichting De Kei in Liessel]
*[http://www.csdekei.nl Website van carnavalsstichting De Kei in Liessel]
{{
{{
#display_point:
#display_map:
service=googlemaps
address=Buntseweg Liessel
|address=Buntseweg Liessel
|zoom=15
|zoom=14
|height=250
|height=250
|width=400
|width=400
|type=hybrid
|type=hybrid
}}
}}
{{refs}}
{{appendix}}
[[categorie:kei]]
[[categorie:kei]]

Huidige versie van 21 sep 2020 om 22:02

De in Liessel gevonden Buntse Kei
Coll PK-005 P1040070 buntse kei detail.JPG

De Buntse kei, ook de Lijsselse Kei of Fellers Kei genoemd, werd gevonden op donderdag 5 april 1957 tijdens het ploegen van een stuk grond langs de Buntseweg in Liessel.


De ‘geboorte’ werd indertijd uitvoerig in de krant beschreven :

Toen een van de zonen van landbouwer Feller een stuk land aan het ploegen was, brak de ploeg plotseling middendoor. In allerijl werden de nodig graafwerktuigen gecharterd en men slaagde er in om een kei bloot te leggen, na enkele uren van ingespannen arbeid, waarvan de grootte alle verwachtingen overtrof. Onder veel belangstelling vond vrijdagavond het uitlichten plaats. Enkele tractoren bonden de strijd aan met de kolos die een lengte heeft van ongeveer twee en een halve meter (breed 1.33 meter, dikte 0.60 meter en een gewicht van plusminus 2500 kg) en onder luid gejuich van de menigte werd het gevaarte op het ‘droge’ gebracht. Naar wij vernemen zal er overleg worden gepleegd met de burgemeester van Deurne om te bewerkstelligen dat de Liesselse Kei (die een stuk groter en zwaarder is dan de Deurnese Kei) een waardige standplaats zal krijgen in dit schone Peeldorp.[1]

De Buntse kei is op d’n elfde van d’n elfde van dat jaar 1957 door carnavalsvereniging De Kei van Liessel met de nodige toeters en bellen naar het marktplein versleept. Het tot symbool van de carnavalsclub uitgeroepen gevaarte is eerder al door Prins Piet I gedoopt tot ‘de Lijsselse kei uit Fellers hei’.

Vanaf 1960 tot einde 1974 is de kei meerdere keren het lijdend voorwerp geweest van ontvoeringen. Het was een uitdaging en tegelijk een hele eer om de kei in de carnavalsoptocht te brengen. Vooral het groepje de Keidieven blonk uit in die strijd. Einde 1974 vond het bestuur van carnavalsvereniging De Kei het welletjes omdat het spel te fanatiek werd gestreden en de kei letterlijk schade had opgelopen. De kei werd vervolgens in bewaring genomen. Op 18 november 1978 kreeg de Buntse kei een vaste plaats op het marktplein in Liessel, net als een andere kei die eveneens in Liessel is gevonden: zie Jaap van de Leijsing.

De geschiedenis van deze kei, ook in relatie tot carnaval, wordt uitvoerig beschreven in het in 2010 geschreven boek Wat ne Kei is dat.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Bezig met het laden van de kaart...
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Dagblad Oost Brabant van 7 april 1957