Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Gerardus Jacobs (ca 1624-1684): verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 10: Regel 10:
| overl.datum    = 25 mei 1684
| overl.datum    = 25 mei 1684
| partner(s)    =
| partner(s)    =
| beroep(en)    = Pastoor
| beroep(en)    = geestelijke
}}
}}
 
[[Image:Jacobsladder onder de pastoor jacobskelk.jpg|thumb|300px|Onder de kelk, die nog van pastoor Jacobs zou zijn geweest, is de Jacobsladder gegraveerd.]]
[[Image:Jacobsladder onder de pastoor jacobskelk.jpg|thumb|right|260px|Onder de kelk, die nog van pastoor Jacobs zou zijn geweest, is de Jacobsladder gegraveerd.]]
'''Gerardus (Gerard) Jacobs''' was [[Pastoors van de parochie Deurne|pastoor te Deurne]] en Bakel tijdens de eerste roerige jaren na de [[Vrede van Münster]].
'''Gerardus (Gerard) Jacobs''' was [[Pastoors van de parochie Deurne|pastoor te Deurne]] en Bakel tijdens de eerste roerige jaren van de [[reformatie]].




Regel 22: Regel 21:
Gerard kon studeren op kosten van zijn oom, de genoemde pastoor Antonius Roijmans. Op 31 december 1641 werd hij ingeschreven aan de universiteit te Leuven als student in de ''artes'' aan de pedagogie De Valk. Op 19 november 1643 promoveerde hij als 31ste van 159 kandidaten tot licentiaat in de kunsten.
Gerard kon studeren op kosten van zijn oom, de genoemde pastoor Antonius Roijmans. Op 31 december 1641 werd hij ingeschreven aan de universiteit te Leuven als student in de ''artes'' aan de pedagogie De Valk. Op 19 november 1643 promoveerde hij als 31ste van 159 kandidaten tot licentiaat in de kunsten.


Begin 1648 werd hij tot pastoor van Deurne en Bakel benoemd.  Hij was de laatste pastoor, die door den [[Abdij van Echternach]] voor beide kerken ‘gepresenteerd’ is. Weinige maanden na zijn komst te Deurne ging de [[Sint-Willibrorduskerk (Deurne)| Sint-Willibrorduskerk ]]  aan de protestanten over, en zorgde hij voor een bedehuis op de [[Grotenberg]] nabij de grens met het huidige Limburg, waar godsdienstvrijheid bestond.
Begin 1648 werd hij tot pastoor van Deurne en Bakel benoemd.  Hij was de laatste pastoor, die door de [[abdij van Echternach]] voor beide kerken ‘gepresenteerd’ is. Weinige maanden na zijn komst te Deurne ging de [[Sint-Willibrorduskerk (Deurne)| Sint-Willibrorduskerk ]]  aan de protestanten over, en zorgde hij voor een [[Kapel op de Grotenberg|bedehuis]] op de [[Grotenberg]] nabij de grens met het huidige Limburg, waar godsdienstvrijheid bestond.


Bij de [[Pastoor Jacobsherdenking 1948]] werd stilgestaan bij het feit dat deze pastoor 300 jaar daarvoor als pastoor in Deurne werd ingehaald.
Bij de [[Pastoor Jacobsherdenking 1948]] werd stilgestaan bij het feit dat deze pastoor driehonderd jaar daarvoor als pastoor in Deurne werd ingehaald.


==Literatuur==
==Literatuur==
Regel 30: Regel 29:


==Nagedachtenis==
==Nagedachtenis==
*In Deurne werden de ''[[Pastoor Jacobsstraat]]'' en [[Jacobshof (begraafplaats)]] naar hem vernoemd.
*In Deurne zijn de [[Pastoor Jacobsstraat]] en de [[Jacobshof (begraafplaats)|begraafplaats Jacobshof]] naar hem vernoemd.
*Gerard Jacobs werd In de [[Sint-Willibrorduskerk (Deurne)|Sint-Willibrorduskerk]] in Deurne begraven, de kerk waar ook een [[herdenkingsraam pastoor Jacobs|herdenkingsraam]] aan hem te vinden is.
*In de [[Sint-Willibrorduskerk (Deurne)|Sint-Willibrorduskerk]] in Deurne is een [[herdenkingsraam pastoor Jacobs|herdenkingsraam]] van pastoor Jacobs te vinden.


{{DEFAULTSORT:Jacobs,Gerardus}}
{{DEFAULTSORT:Jacobs,Gerardus}}

Versie van 9 nov 2016 22:42

Gerardus Jacobs
.
Persoonsinformatie
Volledige naam Gerardus Jacobs
Roepnaam Gerard
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum circa 1624
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 25 mei 1684
Beroep(en) geestelijke
Onder de kelk, die nog van pastoor Jacobs zou zijn geweest, is de Jacobsladder gegraveerd.

Gerardus (Gerard) Jacobs was pastoor te Deurne en Bakel tijdens de eerste roerige jaren na de Vrede van Münster.


Biografie

Gerard Jacobs werd te Deurne geboren als zoon van de Astenaar Hendrick Jan Jacobs en diens echtgenote Jenneke Aert Roijmans. Gerard's moeder behoorde tot de Deurnese dorpselite, die al generaties lang bestuurders en pastoors leverde. Zo was de oom van Gerard, Antonius Roijmans, pastoor van Deurne en Bakel tussen 1611 en 1640 en vervulden Gerard's grootvader Aert Roijmans en overgrootvader Antonius Roijmans het ambt van schepen.

Gerard kon studeren op kosten van zijn oom, de genoemde pastoor Antonius Roijmans. Op 31 december 1641 werd hij ingeschreven aan de universiteit te Leuven als student in de artes aan de pedagogie De Valk. Op 19 november 1643 promoveerde hij als 31ste van 159 kandidaten tot licentiaat in de kunsten.

Begin 1648 werd hij tot pastoor van Deurne en Bakel benoemd. Hij was de laatste pastoor, die door de abdij van Echternach voor beide kerken ‘gepresenteerd’ is. Weinige maanden na zijn komst te Deurne ging de Sint-Willibrorduskerk aan de protestanten over, en zorgde hij voor een bedehuis op de Grotenberg nabij de grens met het huidige Limburg, waar godsdienstvrijheid bestond.

Bij de Pastoor Jacobsherdenking 1948 werd stilgestaan bij het feit dat deze pastoor driehonderd jaar daarvoor als pastoor in Deurne werd ingehaald.

Literatuur

Jacobs speelt een hoofdrol in de roman Die Verkeerde Weereldt van Anton Roothaert uit 1939. Bovendien komt het leven van Jacobs uitgebreid aan bod in de historische studie Geschiedenis der dorpen en heerlijkheden Deurne, Liessel en Vlierden van Hendrik Ouwerling uit 1933. Het materiaal uit de studie van Ouwerling stond grotendeels model voor het verhaal van Roothaert.

Nagedachtenis