Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Pomp aan de Lagekerk: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
(→‎Vroegere pomp: conform datering gemeentelijke monumentenlijst)
Regel 40: Regel 40:
=== Vroegere pomp ===
=== Vroegere pomp ===


Het idee om de pomp te herplaatsen aan de Lagekerk was afkomstig van [[Peter van Kinderen]]. Eerder was voorgesteld om deze in de tuin van het heemhuis te plaatsen. Na het Lagekerk-voorstel ontspon zich binnen de heemkundekring een discussie over de vraag of daar vroeger ook een pomp gestaan had. Berichten hierover van nog levende oudere mensen uit deze buurt bleken tegenstrijdig te zijn. De Deurnese journalist [[Harry Swinkels]] sprak al in de [[Deurnesche Courant]] van vrijdag 9 februari 1945 over de oude pomp aan de Lagekerk, waar de schooljeugd zich vroeger vermaakte. Aan alle discussie kwam een einde toen [[Hans van de Laarschot]] in het gemeentearchief een rekening van W. Lutters uit 1865 vond, waaruit blijkt dat er toen putten zijn geslagem aan de [[Wiemel]], het [[Haageind]] en de [[Lagekerk]] ten behoeve van de pompen.
Het idee om de pomp te herplaatsen aan de Lagekerk was afkomstig van [[Peter van Kinderen]]. Eerder was voorgesteld om deze in de tuin van het heemhuis te plaatsen. Na het Lagekerk-voorstel ontspon zich binnen de heemkundekring een discussie over de vraag of daar vroeger ook een pomp gestaan had. Berichten hierover van nog levende oudere mensen uit deze buurt bleken tegenstrijdig te zijn. De Deurnese journalist [[Harry Swinkels]] sprak al in de [[Deurnesche Courant]] van vrijdag 9 februari 1945 over de oude pomp aan de Lagekerk, waar de schooljeugd zich vroeger vermaakte. Aan alle discussie kwam een einde toen [[Hans van de Laarschot]] in het gemeentearchief een rekening van W. Lutters uit 1865 vond, waaruit blijkt dat er toen putten zijn geslagen aan de [[Wiemel]], het [[Haageind]] en de [[Lagekerk]] ten behoeve van de pompen.


In augustus 1866 werden door de 's-Hertogenbossche ijzergieterij Chevalier en Comp. aan de gemeente Deurne twee (!) pompen geleverd. Deze kostten de gemeente destijds 82 gulden per stuk. De huidige pomp aan de Lagekerk is in de jaren 1930 gemaakt.
In augustus 1866 werden door de 's-Hertogenbossche ijzergieterij Chevalier en Comp. aan de gemeente Deurne twee (!) pompen geleverd. Deze kostten de gemeente destijds 82 gulden per stuk. De huidige pomp aan de Lagekerk is in 1953 gemaakt.
[[Image:Haageind-Wiemel-Lagekerk put maken nov. 1865.jpg|thumb|left|500px|De rekening van W. Lutters van november 1865 voor het maken van putten in het Haageind, de Wiemel en de Lagekerk]]
[[Image:Haageind-Wiemel-Lagekerk put maken nov. 1865.jpg|thumb|left|500px|De rekening van W. Lutters van november 1865 voor het maken van putten in het Haageind, de Wiemel en de Lagekerk]]
[[Image:Lutters arbeidsloon pompen nov 1866.jpg|thumb|left|500px|Betalingsopdracht rekening van W. Lutters voor maken van putten "bestemd voor pompen".]]
[[Image:Lutters arbeidsloon pompen nov 1866.jpg|thumb|left|500px|Betalingsopdracht rekening van W. Lutters voor maken van putten "bestemd voor pompen".]]
Regel 50: Regel 50:
[[categorie:gebouw]]
[[categorie:gebouw]]
{{DeurneWiki_TR_plekke_poi
{{DeurneWiki_TR_plekke_poi
|Omschrijving=In 2009 werd deze dorpspomp aan de Lagekerk geplaatst, ongeveer op de plek waar al in 1865 een put werd geslagen voor drinkwatervoorziening. Ook op het Haageind en bij de Wiemel (de huidige Wever) kwamen toen putten. Deze pomp dateert van de jaren 1930 en stond eerst op de hoek Martinetstraat-Wiemel (nu Martinetplein-Wever). Daar moest deze wijken bij de afbraak van winkelcentrum De Martinet en realisering van het plan Wolfsberg.
|Omschrijving=In 2009 werd deze dorpspomp aan de Lagekerk geplaatst, ongeveer op de plek waar al in 1865 een put werd geslagen voor drinkwatervoorziening. Ook op het Haageind en bij de Wiemel (de huidige Wever) kwamen toen putten. Deze pomp dateert uit 1953 en stond eerst op de hoek Martinetstraat-Wiemel (nu Martinetplein-Wever). Daar moest deze wijken bij de afbraak van winkelcentrum De Martinet en realisering van het plan Wolfsberg.
|Naam=Pomp aan de Lagekerk
|Naam=Pomp aan de Lagekerk
|Wereld=DeurneWiki_TR_Plekke_POI
|Wereld=DeurneWiki_TR_Plekke_POI

Versie van 5 aug 2015 09:03

Voormalige Dorpspomp
Lagekerk waterpomp.JPG
Vroeger aan de Schoolstraat / Martinetstraat
Locatie De volgende coördinaat is niet herkend: Geocoding failed.De volgende coördinaat is niet herkend: Geocoding failed.
Gebruik Als straatmeubilair
Monument status Gemeentelijk monument

De pomp aan de Lagekerk werd daar in de zomer van 2009 geplaatst.


Algemeen

Deze pomp stond lange tijd op de hoek van de Martinetstraat (Schoolstraat) en de Wever (Wiemel). Deze pomp, een gemeentelijk monument, moest wijken bij de realisering van het plan Wolfsberg. Lange tijd lag deze pomp op de gemeentewerf, tijdens de opslag raakte deze beschadigd. In 2009 werd een nieuwe bestemming voor de pomp gevonden aan de Lagekerk. Wethouder Nicole Lemlijn onthulde de pomp op zijn nieuwe plaats op 31 juli 2009.

Brandweerpomp

De pomp was destijds geplaatst met de bedoeling om deze te kunnen gebruiken zodra bij brand geen gebruik zou kunnen worden gemaakt van de reguliere waterleiding. Er is in de praktijk nooit gebruik van gemaakt.[1]

Onthulling waterpomp aan de Lagekerk op 31 juli 2009, foto coll van Heugten
Oude waterpomp aan de schoolstraat, foto collectie Oudheidkamer

Vroegere pomp

Het idee om de pomp te herplaatsen aan de Lagekerk was afkomstig van Peter van Kinderen. Eerder was voorgesteld om deze in de tuin van het heemhuis te plaatsen. Na het Lagekerk-voorstel ontspon zich binnen de heemkundekring een discussie over de vraag of daar vroeger ook een pomp gestaan had. Berichten hierover van nog levende oudere mensen uit deze buurt bleken tegenstrijdig te zijn. De Deurnese journalist Harry Swinkels sprak al in de Deurnesche Courant van vrijdag 9 februari 1945 over de oude pomp aan de Lagekerk, waar de schooljeugd zich vroeger vermaakte. Aan alle discussie kwam een einde toen Hans van de Laarschot in het gemeentearchief een rekening van W. Lutters uit 1865 vond, waaruit blijkt dat er toen putten zijn geslagen aan de Wiemel, het Haageind en de Lagekerk ten behoeve van de pompen.

In augustus 1866 werden door de 's-Hertogenbossche ijzergieterij Chevalier en Comp. aan de gemeente Deurne twee (!) pompen geleverd. Deze kostten de gemeente destijds 82 gulden per stuk. De huidige pomp aan de Lagekerk is in 1953 gemaakt.

De rekening van W. Lutters van november 1865 voor het maken van putten in het Haageind, de Wiemel en de Lagekerk
Betalingsopdracht rekening van W. Lutters voor maken van putten "bestemd voor pompen".


Referenties
  1. Mededeling van Henk Goossens, die destijds zelf betrokken was bij de montage, tijdens de onthulling in 2009.


















DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam Pomp aan de Lagekerk
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object In 2009 werd deze dorpspomp aan de Lagekerk geplaatst, ongeveer op de plek waar al in 1865 een put werd geslagen voor drinkwatervoorziening. Ook op het Haageind en bij de Wiemel (de huidige Wever) kwamen toen putten. Deze pomp dateert uit 1953 en stond eerst op de hoek Martinetstraat-Wiemel (nu Martinetplein-Wever). Daar moest deze wijken bij de afbraak van winkelcentrum De Martinet en realisering van het plan Wolfsberg.
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude 21.464.jpg
Getoond plaatje 21.464.jpg
Coordinaten van het object in WikiTude 51.460509° N, 5.791749° E
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.