U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Jasper de Bedelaar: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1: Regel 1:
In de rubriek '''"Jasper de Bedelaar"''' publiceerde het [[Weekblad voor Deurne]] op de voorpagina de gelijknamige dorpsroman uit de achttiende eeuw, geschreven door [[Hendrik Nicolaas Ouwerling (1861-1932)|H.N. Ouwerling]].
Het handschrift '''''Jasper de Bedelaar''''', met de ondertitel ''dorpsroman uit de achttiende eeuw'', werd geschreven door [[Hendrik Nicolaas Ouwerling (1861-1932)|H.N. Ouwerling]] toen hij amper 20 jaar oud was..




De eerste bijdrage in de rubriek ''“Jasper de Bedelaar"'' dateerde van vrijdag 12 oktober 1962 toen het weekblad startte met een inleiding en een deel van het eerste hoofdstuk. De serie van 40 afleveringen werd afgesloten op vrijdag 12 juli 1963.
Kort na voltooiing stuurde Ouwerling het handschrift ter beoordeling en eventuele publicatie naar de Amsterdamse hoogleraar Alberdingk Thijm, redacteur van de Volks-Almanak voor Nederlandsche Katholieken. Die reageerde slechts met de vraag om nader te schrijven over de ''Paepsche stoutichheden'' uit het manuscript voor mogelijke publicatie.
 
Ook zijn oudere vriend en raadgever kandidaat-notaris [[August Hendrik Sassen (1853-1913)|August Sassen]] zette hem, na lezing van het manuscript, op het spoor van de non-fictie met het advies: ''Neem in 't vervolg zoo weinig mogelijk de onverkwikkelijken strijd tusschen Protestanten en Katholieken tot grondslag uwer verhalen. Als bijzaak kan dat dienst doen, als hoofdzaak is het ongeraden. Want in de eerste plaats stelt het u aan scherpe kritiek van andersdenkenden bloot en in de tweede plaats kan het u in uw positie slechts schade aanbrengen.''
 
Ouwerling ging opnieuw aan de slag en zijn artikel ''[[Paepsche stoutigheden - schetsen uit het jaar 1735]]'' werd in de Volksalmanak van 1884 gepubliceerd.
 
Het originele manuscript ''Jasper de Bedelaar'' werd alsnog in de jaren 1962-1963 in 40 aflevering gepubliceerd op de voorpagina van het [[Weekblad voor Deurne]]. De eerste bijdrage dateert van vrijdag 12 oktober 1962 toen het weekblad startte met een inleiding en een deel van het eerste hoofdstuk. De serie van 40 afleveringen werd afgesloten op vrijdag 12 juli 1963.


{{Appendix|2=
{{Appendix|2=
* Jos Gommans en Pieter Koolen (red.) - ''[[Hendrik Ouwerling - de onvoltooide biografie door Jac Heeren]]'' Deurne 2003 blz. 68-69
*”Uit het verleden van de vroegere dorpen en heerlijkheden Deurne, Liessel en Vlierden”. "Een nieuwe uitgave van H.N. Ouwerlings levenswerk”. [[Weekblad voor Deurne]] van vrijdag  29 november 1963 .
*”Uit het verleden van de vroegere dorpen en heerlijkheden Deurne, Liessel en Vlierden”. "Een nieuwe uitgave van H.N. Ouwerlings levenswerk”. [[Weekblad voor Deurne]] van vrijdag  29 november 1963 .
----
----
{{references}}
{{references}}
}}
}}
[[categorie:Geschiedenis]]
[[categorie:Geschiedenis]]

Huidige versie van 11 jul 2024 om 20:18

Het handschrift Jasper de Bedelaar, met de ondertitel dorpsroman uit de achttiende eeuw, werd geschreven door H.N. Ouwerling toen hij amper 20 jaar oud was..


Kort na voltooiing stuurde Ouwerling het handschrift ter beoordeling en eventuele publicatie naar de Amsterdamse hoogleraar Alberdingk Thijm, redacteur van de Volks-Almanak voor Nederlandsche Katholieken. Die reageerde slechts met de vraag om nader te schrijven over de Paepsche stoutichheden uit het manuscript voor mogelijke publicatie.

Ook zijn oudere vriend en raadgever kandidaat-notaris August Sassen zette hem, na lezing van het manuscript, op het spoor van de non-fictie met het advies: Neem in 't vervolg zoo weinig mogelijk de onverkwikkelijken strijd tusschen Protestanten en Katholieken tot grondslag uwer verhalen. Als bijzaak kan dat dienst doen, als hoofdzaak is het ongeraden. Want in de eerste plaats stelt het u aan scherpe kritiek van andersdenkenden bloot en in de tweede plaats kan het u in uw positie slechts schade aanbrengen.

Ouwerling ging opnieuw aan de slag en zijn artikel Paepsche stoutigheden - schetsen uit het jaar 1735 werd in de Volksalmanak van 1884 gepubliceerd.

Het originele manuscript Jasper de Bedelaar werd alsnog in de jaren 1962-1963 in 40 aflevering gepubliceerd op de voorpagina van het Weekblad voor Deurne. De eerste bijdrage dateert van vrijdag 12 oktober 1962 toen het weekblad startte met een inleiding en een deel van het eerste hoofdstuk. De serie van 40 afleveringen werd afgesloten op vrijdag 12 juli 1963.

Bronnen, noten en/of referenties