Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank! Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis |
Zwaai
De Zwaai is de naam voor de knik in de Helenavaart op het punt waar deze vanuit Meijel op het grondgebied van de gemeente Deurne komt en de parallelle loop met het Kanaal van Deurne ophoudt.
Tegenwoordig zijn beide kanalen daar met elkaar verbonden. Dat was niet het geval na de aanleg van het Kanaal van Deurne in 1877. In de bocht was de Helenavaart verbreed om de schepen gemakkelijker de zwenking of zwaai te kunnen laten maken.
Ter hoogte van de Zwaai was een brug over het Kanaal van Deurne, die door de gemeente Deurne en Liessel werd onderhouden. Dit was een van de eisen die verbonden waren aan de verkoop van de 28 hectaren grond door de gemeente Meijel aan de gemeente Deurne en Liessel voor de aanleg van het Kanaal van Deurne. De brug is sinds lang verdwenen.
Kort de opening van het Kanaal van Deurne waren al de eerste schermutselingen tussen de Maatschappij Helenaveen en de gemeente Deurne en Liessel. Begin januari 1878 werd door ene Johannes Gielen uit Helden bij de zwaai een gemeentelijke peelweg doorgraven, waardoor de verbinding met Helenaveen onmogelijk werd. Gielen zou daartoe opdracht hebben gekregen van de Helenaveense opzichter L. van Heugten. Toen de burgemeester van Deurne dat te horen kreeg, stuurde hij onmiddellijk een brief naar de commandant van de marechausseebrigade in Asten waarin hij verzocht om de zaak ter plaatse te gaan onderzoeken en een proces-verbaal van zijn bevindingen te maken. Hij gaf als tip mee om contact op te nemen met de gemeentelijke opzichter Johan Hermans, die nadere inlichtingen over de plaatselijke situatie kon geven.[1]
Bronnen, noten en/of referenties
|