Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Landhuis De Wolfsberg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Wolfsberg (landhuis))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Landhuis 'de Wolfsberg'.
Foto: collectie Frans Gloudemans

Het landhuis De Wolfsberg in Deurne werd in 1957 gebouwd in opdracht van industrieel Martien van Doorne nadat de gemeente de benodigde grond, een gedeelte van het kasteelpark van het Groot Kasteel, aan Van Doorne had verkocht.


De eerstgerechtigde op de bouwgrond, Theodore baron de Smeth van Deurne, had eerder al vriendelijk bedankt.

Van Doorne gaf de naam De Wolfsberg aan het landhuis. Deze naam was gebaseerd op de foutieve veronderstelling van amateurhistoricus Hendrik Ouwerling dat het buurtschap Walsberg identiek was aan de dekzandrug Wolfsberg. Later bleek echter uit onderzoek dat de Wolfsberg niets te maken had met de Walsberg, maar het landhuis had toen de naam al.

Het landhuis werd omstreeks 2002 door Van Doorne verkocht aan Wim van de Waarsenburg, eigenaar van het bedrijf Wim van de Waarsenburg Producties en Movico bv, dat onder meer Europese roadshows verzorgt en mobiele faciliteiten levert aan onder anderen de Tour de France en de Giro d´Italia.

Op 7 juni 2003 presenteerde de gemeente Deurne een plan voor bouw van landhuizen op de Wolfsberg. Als er gebouwd mocht worden op Wolfsberg, zouden er circa tien bouwkavels van tussen de duizend en tweeduizend vierkante meter uitgegeven worden. Wolfsberg ligt tussen het Haageind - waar ook het woonhuis van de familie Van Doorne staat - de wijk Vlier-Noord en het kasteelpark. Het beekje De Vlier scheidt het woonhuis met tuin van het gebied waar mogelijk de landhuizen gebouwd gaan worden.

Van de Waarsenburg had geen bezwaar tegen het gebruik van de naam Wolfsberg op de historisch juiste locatie, namelijk bij het winkelcentrum aan de Hogeweg.