U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Tuindorpverkaveling: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'De '''tuindorpverkaveling''' is een stedenbouwkundige ontwerpstijl die tijdens het Interbellum in Deurne, en dan met name in de Sint-Jozefparochie, werd toe...')
 
k (Tekst vervangen - "#display_point" door "#display_map")
 
(3 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 5: Regel 5:


In de Sint-Jozefparochie behoorden de [[Boerderijkes]] aan de [[Beukenstraat]] en [[Vloeieindsedreef]] en het [[Sint Jozefplein]] tot dit type. In de kern Deurne was een dergelijke woonbuurt aan de [[Heuvel]] te vinden.
In de Sint-Jozefparochie behoorden de [[Boerderijkes]] aan de [[Beukenstraat]] en [[Vloeieindsedreef]] en het [[Sint Jozefplein]] tot dit type. In de kern Deurne was een dergelijke woonbuurt aan de [[Heuvel]] te vinden.
Na de [[Tweede Wereldoorlog]] bouwde men op traditionalistische wijze verder in de [[traditionalistische verkaveling]], alhoewel vaak op veel bescheidener percelen.


{{
{{
#display_point:
#display_map:
service=googlemaps
address= Sint Jozefplein, Deurne
|address= Sint Jozefplein, Deurne
|zoom=16
|zoom=16
|height=400
|height=400
Regel 16: Regel 17:
}}
}}


{{Appendix|2=
* De gebruikte typologie is ontleend aan diverse studies van Leon van Meijel (Van Meijel adviseurs in cultuurhistorie) en Els Bet (Els Bet Stedebouwkundige) met betrekking tot stedenbouwkundige typering van dorpen en steden in Nederland.
----
{{references}}
}}


[[Categorie:stedenbouw]]
[[Categorie:stedenbouw]]

Huidige versie van 29 sep 2019 om 09:47

De tuindorpverkaveling is een stedenbouwkundige ontwerpstijl die tijdens het Interbellum in Deurne, en dan met name in de Sint-Jozefparochie, werd toegepast.


Kenmerkend voor een tuindorpverkaveling zijn de traditionalistisch gebouwde woningen op grote percelen, waar de tuinen deels voor zelfvoorziening bedoeld waren. Het waren, zeker in Deurne, de eerste planmatige woonbuurten. Doorgaans gaat het om vroege vormen van sociale woningbouw, bedoeld voor een sociale klasse waarvan de kwaliteit van de woningen tot dan toe zeer te wensen overliet.

In de Sint-Jozefparochie behoorden de Boerderijkes aan de Beukenstraat en Vloeieindsedreef en het Sint Jozefplein tot dit type. In de kern Deurne was een dergelijke woonbuurt aan de Heuvel te vinden.

Na de Tweede Wereldoorlog bouwde men op traditionalistische wijze verder in de traditionalistische verkaveling, alhoewel vaak op veel bescheidener percelen.

Bezig met het laden van de kaart...
Bronnen, noten en/of referenties
  • De gebruikte typologie is ontleend aan diverse studies van Leon van Meijel (Van Meijel adviseurs in cultuurhistorie) en Els Bet (Els Bet Stedebouwkundige) met betrekking tot stedenbouwkundige typering van dorpen en steden in Nederland.