Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Tramlijn Helmond-Deurne-Venray

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Tramlijn Helmond-Deurne-Venraij)
Ga naar: navigatie, zoeken
Detail van tekening in de studie Langs Nieuwe Banen.

De tramlijn Helmond-Deurne-Venray werd nooit aangelegd maar vormde wel onderdeel van een studie uit 1917.


In 1917 liet A.F. van Beurden, landmeter bij het kadaster, een 78 bladzijden tellende studie verschijnen, getiteld Langs Nieuwe Banen over het verkeerswezen in Peelland. In zijn visie vormde een tramverbinding van Helmond via Bakel en Deurne met Venray daarvan een wezenlijk onderdeel. Deze tramverbinding met een geplande lengte van 31,269 kilometer moest zorgen voor aanvoer van kunstmest voor de ontgonnen peelgronden en voor de afvoer van de landbouwproducten.
Al vóór het verschijnen van genoemde studie waren er voor deze tramverbinding al uitgebreide plannen gemaakt en door de Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorweg-Maatschappij in overleg met de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen zelfs tot in detail op papier uitgewerkt. Wat nog ontbrak was de steun van de lokale, provinciale en rijksoverheid.
Bereidheid tot meedenken was er in ieder geval wel bij de gemeenten. Uit de gemeentebesturen van Helmond, Deurne en Venray werd een commissie gevormd ter bevordering van het totstandkomen eener lijn Helmond via Deurne naar Venray.

In zijn studie gaf Van Beurden ook een nauwkeurige beschrijving van het hele tracé. Omdat daarbij ook vooral de historische en landschappelijke elementen aan bod komen is kennisname met deze studie, met name het Deurnese gedeelte hiervan, de moeite waard.
Bij de Craijenhut zou een 400 meter lange laad- en losplaats moeten komen. Ten oosten van Walsberg was in de dennenbossen de los- en laadplaats Deurne-Oost geprojecteerd.
Verderop moest het emplacement Deurne, 400 meter lang en 50 meter breed, ten noorden van Deurne komen, waar de tram in noordelijke richting zou afbuigen naar Bakel. De tramlijn zou verderop de grintweg Deurne-Bakel volgen.

Het hele plan werd nooit gerealiseerd.