Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank! Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis |
Tramlijn Asten-Deurne
De tramlijn Asten-Deurne werd nooit aangelegd, maar daarvoor werden wel meerder plannen gesmeed.
De eerste die plannen maakte voor de aanleg van een tramlijn van Deurne via Vlierden, Ommel en Asten naar sluis 11 was de Deurnese steenkolen- en bouwmaterialenhandelaar Johannes Antonius van Baars. Hij wilde in 1897 daartoe een concessie aanvragen en een bestek met tekeningen maken. De gemeente Deurne en Liessel was bereid om 100 gulden in de kosten bij te dragen op voorwaarde dat ook Asten minstens 200 gulden zou bijdragen. Van dit plan werd later niks meer vernomen.
Een tweede plan werd gelanceerd in december 1899 door W.J. Belleman uit Breda. Hij wilde een tramlijn van Heeze via Someren en Asten naar Deurne realiseren. Deze lijn zou dan aansluiten op de tramlijn van Geldrop naar Budel en België. Door de gemeente Vlierden werd in 1900 al zelfs een vergunning verleend aan de firma Nieuwmeijer, Heukelom en Cie en de fa. Croon en Cie tot het leggen van rails voor deze tramlijn.
Maar nog in 1900 kwam er een nieuw tracé op tafel, namelijk van Helmond via Deurne en Vlierden naar Asten en vervolgens naar Meijel. Maar ook dit ging de prullenbak in en vervolgens werd er serieus gekeken naar de mogelijk om de tram van Helmond via Asten en Vlierden naar Deurne en vervolgens naar Meijel te laten lopen. Dit plan had, zeker in de Deurnese visie, de voorkeur omdat ook Liessel, Heitrak en Neerkant daarbij gebaat waren. Dit plan werd nog in 1900 enigszins gewijzigd, waardoor de tram van Helmond via Vlierden naar Deurne en Meijel zou lopen en er in Vlierden een aftakking richting Asten zou komen. Dit plan, waarbij de tramlijn werd doorgetrokken tot Roermond, leek veel kans van slagen te hebben want in 1901 meldde de Zuidwillemsvaart nog Dat er een tram komt in Deurne is nu zeker. Binnen een jaar zullen we naar hartelust kunnen trammen. Maar toen in november 1901 de gemeente Helmond niet langer wilde meebetalen bleek het plan uiteindelijk onhaalbaar.
Het hele gedoe rond de tram bleek voor enkele Liesselse carnavalsvierders in 1902 aanleiding om met de vastenavond alvast hun tram te tonen met een wanmolen als locomotief en wat andere rollende materieel als wagons. Daarmee heeft dit dorp waarschijnlijk ook wel de primeur van de eerste Deurnese carnavalsoptocht.
Vele jaren later werden alsnog de tramlijn Deurne-Roermond en de tramlijn Asten-Vlierden-Helmond gerealiseerd, maar directe tramverbinding tussen Deurne en Asten kwam nooit tot stand.