DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker, en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem (t/m 24 september) bij de Rabo Club Support op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne

Antonius Cornelius Gerardus van Bussel (1956)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Toon van Bussel (1956))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Toon van Bussel
Toon van Bussel 1.jpg
Persoonsinformatie
Roepnaam Toon
Geboorteplaats Asten-Heusden
Geboortedatum 29 april 1956
Partner(s) Mieke Koppens
Beroep(en) docent
Toon van Bussel 2.jpg

Toon van Bussel (1956) werd op 26 april 2024 benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn vele maatschappelijke verdiensten.


Hij is een zoon van Hendricus Marinus van Bussel (Asten 1912-1972) en Gerarda Petronella Nijssen (Asten 1915-1991 Deurne).

Toon huwde op 29 april 1977 met Maria Theodora (Mieke) Koppens uit Deurne en is vader van twee kinderen:

  1. Mike, (5 oktober 1985).
  2. Mayke, (18 februari 1987).

Na de lagere school in Asten-Heusden en de Lagere Technische School (LTS) in Someren werkte hij tot zijn militaire dienstplicht bij Philips, als machinebankwerker in de fijnmechanische industrie. In zijn diensttijd werkte Toon actief bij de technische dienst in Soesterberg als monteur van het afweergeschut 40L70. Zijn hart lag bij het onderwijs en door jaren van avondstudie werd hij docent Werktuigbouwkunde Mechanische Technieken aan de LTS in Eindhoven, daarna volgde een aanstelling aan de Middelbare Technische School (MTS) in Roermond en Sittard. De langste tijd was hij docent aan het ROC Eindhoven en haar voorgangers.

Nadat de studie voor het grootste deel afgerond was werd hij lid van het Korps Nationale Reserve en heeft uiteindelijk 23 jaar bij de Koninklijke Landmacht gediend en 12 jaar voor de Koninklijke Luchtmacht.

Het tweede deel van zijn carrière werkte hij voor Defensie en werd hij onder meer hoofd Interne Opleidingen en beleidsmedewerker Onderwijskunde bij de Koninklijke Militaire School (KMS) in Weert. Hij deed een studie Toegepaste Onderwijskunde bij de Koninklijke Militaire School (KMS) in Weert. Hij deed een studie Toegepaste Onderwijskunde op Masterniveau aan de universiteit Twente waar hij 25 juli 2006 afstudeerde.

Hij was vervolgens docent onderwijskunde bij de Fontys Hogeschool in Eindhoven en Tilburg. Maar ook bij de opleidingsscholen van zowel de Koninklijke Landmacht als ook de Koninklijke Luchtmacht. Daar waar hij een taak op kon pakken heeft hij dat gedaan vanuit zijn professie. Door zijn praktische en theoretische kennis werd hij assessor voor elk vakgebied waarvoor hij docent was geweest of nog was. En heeft honderden assessments afgenomen om juist elders verworven competentie te kunnen verzilveren.

Toon liep als wandelliefhebber 25 keer de Nijmeegse Vierdaags en 20 keer de Kennedymars. Als Reservist bij het Korps Nationale Reserve en bij de Groep Luchtmacht Reserve heeft hij de grote tochten altijd als militair gelopen. Met zijn Detachement van het Korps Nationale Reserve haalde hij zelfs als eerste het BLS-vaantje mee naar huis, voor het 30ste Bataljon Korps Nationale Reserve. De Bevelhebber Landstrijdkrachten (BLS) stelde en stelt nog steeds dat vaantje ter beschikking voor het beste detachement van de Koninklijke Landmacht bij de 4-Daagse van Nijmegen, maar ook andere krijgsmachtonderdelen hebben dezelfde traditie.

Door het lezen van een boek over de slag om de Schelde tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte hij geïnteresseerd in de rol van onze Canadese bevrijders en sloot zich aan bij The Royal Canadian Legion (RCL), waar hij een actieve rol speelt als ‘Sergeant at Arms bij de herdenkingsplechtigheden door heel Nederland, België en Frankwijk. Overal waar graven liggen van gesneuvelde Canadese militairen, of op plaatsen waar vliegtuigen gecrasht zijn.

Hij was vier jaar voorzitter van de medezeggenschapsraad van basisschool De Piramide, waar ook zijn kinderen naar school gingen. In 1983 werd hij actief in het parochiewezen als lector, bij gezinsvieringen en bij de voorbereiding van de kinderen tot de eerste Heilige Communie en tot het Vormsel.

Van 1997 tot de opheffing van de zelfstandige parochie was hij secretaris van het Zeilbergse kerkbestuur. Was lid van de stuurgroep van de Willibrordusparochie Deurne, waarna hij daar ook de rol van secretaris oppakte en na de laatste fusie verantwoordelijk bestuurslid werd voor de zeven Katholieke begraafplaatsen binnen de parochie. Per 1 januari 2025 is hij eervol door de bisschop van Den Bosch ontslagen van zijn bestuursfuncties. Toon pakte in 2021 de rol op van voorzitter van de KBO-vereniging Deurne-Zeilberg en nam in de eerste jaren ook gedeeltelijk de rol van secretaris op zich.

Voor zijn vele maatschappelijke verdiensten werd hij op 26 april 2024 door burgemeester Buter gedecoreerd als lid in de Orde van Oranje-Nassau.