Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Toneelgroep Excelsior

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Uit deze steunkaart uit de coll. van Hans van Dreumel zouden we kunnen opmaken dat de toneelvereniging van harmonie Deurne nog tot minstens 1949 heeft voortbestaan

Toneelgroep Excelsior was de toneelafdeling van de harmonie van Deurne en was eind 19e begin 20e eeuw actief.

Algemeen[bewerken]

De vroegste vermelding van deze toneelgroep is van 1897 toen het bestuur bij de gemeente Deurne en Liessel aanklopte om subsidie[1]. Tweemaal per jaar gaf de harmonie van Deurne een uitvoering. De winteruitvoering vond plaats in hotel De Zwaan dat over een ruime zaal met podium beschikte. Voor de pauze was er een muziekconcert en na de pauze toneel, uitgevoerd door toneelgroep Excelsior, de eigen toneelafdeling. Er moesten veel kosten worden gemaakt en de entreegelden waren verre van toereikend.

Destijds was een gemengde rolbezetting nog niet toegestaan. Er werd naarstig gezocht naar stukken met een geheel mannelijke bezetting. Ook het publiek mocht niet gemengd zijn. Bij de uitvoeringen in de zaal gingen de vrouwen naar de matinee en de mannen naar de avondvoorstelling.

In de zomer was er een zomerconcert op de kiosk van de Markt. Deze voorstelling voor gemengd publiek overdag en in de buitenlucht mocht wel van de pastoor, want daar schuilden minder gevaren.

Enkele titels van opgevoerde stukken zijn bewaard gebleven, zoals:

 • "Aan God en Koning trouw",
 • "Kroonprins en Martelaar",
 • "De twee broeders",
 • "Barnum en Baily",
 • "De Gondelier van de Dood", (een ingewikkeld stuk dat door geen mens begrepen werd)
 • "Peer van Zundert, de burgemeester van Rijsbergen".
 • ”De burgemeester van Rijsbergen”

Nieuw onderkomen[bewerken]

De toenemende belangstelling voor de harmonie en haar groeiende ledental maakte duidelijk dat er in Deurne meer en meer behoefte ontstond aan een goede concertzaal die ook als repetitieruimte kon dienen. In oktober 1927 vroeg en kreeg Janus Jonkers , uitbater van café Jonkers en wonende op de plek van het huidige adres Helmondseweg 2, een vergunning om op zijn perceel een gebouw bestemd tot concertzaal, op te richten. De harmonie had dus, in de plaats van het patronaatgebouw Rust Roest, de zaal van Jonkers gekozen om te oefenen en concerten te geven.

Roemloos einde[bewerken]

Dat de toneelgroep ontbonden werd, lag aan de omstandigheid dat de voorstellingen steeds een tekort opleverden. Kosten van het hout en maakloon van decors, reclame etc. konden niet gedekt worden door de inkomsten. Vanaf omstreeks 1931 besloot de harmonie van Deurne een toneelgezelschap van buitenaf voor haar winteruitvoeringen te engageren. Ook Petrus (Piet) Vink (1887-1967) werd regelmatig gevraagd om de jaarlijkse wintervoorstelling van de harmonie te verzorgen. De voornaamste stukken die dan in zaal Jonkers gespeeld werden waren:

 • "De Vrome Leugen"
 • "De Voddenraper van Parijs"
 • "Gekocht en betaald"

Zo leerde Deurne in de jaren twintig het gezelschap van Piet Vink kennen. Piet Vink woonde toen nog in Venlo, maar door zijn contacten in Deurne ontstonden vriendschapsbanden die ten slotte van blijvende aard werden.

Groepsfoto[bewerken]

Toneelgroep Excelsior in statige Italiaanse kledij uit het romantische Venetië. Het toneelstuk heette “ De Twee Gebroeders”. De foto is gemaakt op de binnenplaats van hotel de Zwaan waar vroeger alle uitvoeringen, in een zaal met ongeveer 160 stoelen, plaatsvonden.


Ga met de muisaanwijzer over de hoofden voor de namen. Door op het hoofd te klikken gaat u naar het bijbehorende artikel (indien aanwezig). Door op het icoontje onder de foto te klikken kunt u de foto vergroten.


1=Nolleke Bekkers (in het spel Fernando)2=Thies Pluijm3=Wout Kortooms4=Geraer Hartjens5=Willem Vorsters, speelde hoofdrol van Vulvio6=Pietje Althuizen7=Sjang Coopmans8=Sjef Cornelissen alias Sjef de Pettenmaker9=regiseur Jos Hendriks10=Thies Ahout11=Adriaan Jonkers12=Harrie van den Boomen13=Jantje van Griensven14=Cor van der Voort15=Jan Kortooms16=Piet Pluijm17=Piet Berkers18=Driek Althuizen19=Frans van Wetten20=Willem Brouwers21=Willem Althuizen
Foto gemaakt in 1908 door Bert van den Broek en ter beschikking gesteld door Tonny Bekkers (dochter van Nolleke)]]

Literatuur[bewerken]


Referenties
 1. 22-10-1897 Adm. Arch. Deurne, Not.vd Raad Inv. nr. 4/5