Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Theodorus Johannes van Bree (1920-2005)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Theodorus Johannes van Bree
Persoonsinformatie
Volledige naam Theodorus Johannes van Bree
Roepnaam Theo, Tidder
Geboorteplaats Vlierden
Geboortedatum 17 juli 1920
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 7 juli 2005
Partner(s) Jacqueline Anna Theresia Gitzels (1925-2007)
Beroep(en) correspondent
Bidprentje NBA man
Stamboom.png van Bree
Erepenning voor Theo van Bree, uitgereikt door burgemeester Van Genabeek, op 30 november 1985.

Theodorus Johannes (Theo, Thidder) van Bree (1920-2005) uit Vlierden werkte veertig jaar bij het levensmiddelenbedrijf Van Stekelenburg in Helmond en was correspondent bij de krant.


Theo was de oudste van de twee kinderen van de Vlierdense winkelier en herbergier Wilbert van Bree (1883-1961) en Wilhelmina Beijers (1881-1968).

Hij huwde op 19 april 1955 met Jacqueline Anna Theresia (Jacqueline) Gitzels, (Liessel 4 december 1925 - Deurne 6 november 2007), een dochter van Petrus Andreas Franciscus (Piet) Gitzels (1888-1974) en Joanna Catharina Barbara Looijen (1891-1975).

Uit dit huwelijk werden drie kinderen geboren:

  1. Wilbert (Tidder), (1956)
  2. Piet, (1957)
  3. Jan-Wim, (1965)

Voor haar huwelijk werkte Jacqueline zestien jaar in de winkel van Veltmans in Liessel. Ze speelde in Liessel ook, met haar zes zussen, bij korfbalvereniging De Körf. Na haar huwelijk was ze in Vlierden als kookstaf actief bij de welpen van de scouting in Vlierden. Ook trad ze jarenlang op met het cabaretgezelschap De Vlierdense Buurt.

Hij startte in 1939 als administratief medewerker bij het levensmiddelenbedrijf Van Stekelenburg in Helmond met een weekloon van drie gulden. Hij werkte daar 43 jaar.

Hij was vanaf het voorjaar van 1946, als opvolger van Chrit Kortooms, meer dan vijftig jaar correspondent voor Vlierden bij achtereenvolgens het dagblad Oost-Brabant, de Helmondse Courant, het Helmonds Dagblad en het Eindhovens Dagblad. Bij zijn afscheid in 1996 werd de volgende merkwaardige gebeurtenis uit zijn correspondentschap opgetekend:

Een hoogtijdag in het correspondentenleven van Theo van Bree was de maandag waarop hij de voorpagina van alle Brabant Pers-bladen haalde. In een dramatisch slecht voetbalseizoen had SPV in een twaalftal wedstrijden pas drie doelpunten gemaakt. Voor de man aan het scorebord reden om op zondag alleen maar de cijfers 1, 2 en 3 mee te nemen. De nul stond er eigenlijk steeds. Maar wat gebeurt? Tegen het bezoekende Lierop voer de geest in de gelederen van de SPV'ers. Ze namen een 3-0 voorsprong en kwamen zelfs op 4-0. Toen was Leiden in last maar in Vlierden zijn ze slim. De scorebordman zette rustig de 1 bovenop de 3 en toen het 5-0 werd verving hij die 1 door een 2. Theo van Bree maakte de fotograaf van deze krant op de situatie attent en de volgende dag prijkten foto en artikel op de voorpagina's. „Rechts bovenaan," herinnert hij zich nog. „En ook helemaal links onderaan bij dè hokske van 'Het woord is aan'."[1]

In 2001 verhuisde het echtpaar Van Bree-Gitzels van de Pastoriestraat in Vlierden naar een aanleunwoning in de Kruisstraat in Deurne. Op 23 april 2005 vierden zij, wel in Vlierden, nog hun gouden bruiloft, samen met hun drie zoons en drie kleinzoons.

Hij was bijna zeventig jaar lid en muzikant op meerdere instrumenten van de Vlierdense fanfare Wilhelmina. Van die vereniging was hij veertig jaar secretaris. Hij was mede-oprichter van de Vlierländer Muzikanten.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Bij zijn veertigjarig jubileum ontving hij in april 1979 uit handen van locoburgemeester Harrie Rijnders, in aanwezigheid van wethouder Cor van Laarhoven en de oud-directeur van zijn werkgever, in zaal Thijssen in Vlierden de eremedaille in zilver in de Orde van Oranje-Nassau.

In 1985 kreeg hij de legpenning van de gemeente Deurne.

Toen hij in 1996 tien jaar secretaris van de ouderenbond van Vlierden was, wilde men hem de legpenning van de gemeente Deurne geven, maar op het laatste moment werd ontdekt dat hij die al in 1985 had ontvangen en daarom werd hem de Roemer van de gemeente Deurne uitgereikt, een onderscheiding die normaal alleen wordt toegekend aan hoge ambtenaren en politici die afscheid nemen. Hij mocht het glas in ontvangst nemen van locoburgemeester Jan Maas.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Eindhovens Dagblad 7 augustus 1996