U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Stad Metz

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Stad Metz was in het verleden een alternatieve naam voor Liessel.

Volgens een overlevering zou deze benaming verband houden met de Franse bezetting van 1795-1813 door legertroepen, die afkomstig waren uit Metz en omgeving. De soldaten bivakkeerden vóór die stad, waardoor het toponiem De Voorstad ontstaan zou zijn. Volgens de overlevering hadden de Fransen de gewoonte om de door hen bezette plaatsen te vernoemen naar hun woonplaats in Frankrijk, vandaar -voor Liessel- de stad Metz. Het verhaal werd door Lenard Giesbers vastgelegd in het archief van het Sint-Hubertusgilde.

Historici merken op dat deze alternatieve naam voor Liessel weliswaar een mooi verhaal oplevert, maar dat een historische onderbouwing (nog?) ontbreekt.

Carnavalskrant 1956 voor de stad Metz en omstreken

In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd nog wel gesproken over de stad Metz als aanduiding voor Liessel. De allereerste carnavalskrant die door carnavalsvereniging De Kei in 1956 werd uitgegeven droeg als naam: Jaarblad “De Kei” voor de “stad Metz” en omstreken. Kees van de Kerkhof de eerste voorzitter van de carnavalsvereniging en tevens correspondent van het Dagblad Oost Brabant (voorloper van het Helmonds Dagblad) gebruikte in zijn berichten soms de naam stad Metz als hij over activiteiten van De Kei schreef.