U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Op maandag- en woensdagochtend ontvangen we alleen op afspraak en onder voorwaarden bezoek in het heemhuis. Dinsdagavond gesloten.

Sint Jozefstraat 49

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het huis Sint Jozefstraat 49.
foto collectie Oudheidkamer
Deurne Toen en Nu (=2015).
foto Frans Klaus fotoclub Optika

Op het adres Sint Jozefstraat 49 in de Sint-Jozefparochie staat sinds 2019 een vrijstaand woonhuis als opvolger van een kort daarvoor gesloopt pand dat in 1924 werd gebouwd.


Op 13 februari 1924 kocht de timmerman Lodewijk Wijnen, namens zijn moeder Maria Verstappen, de weduwe van Johannes Matheus Wijnen, van de weduwnaar Ties Slegers en zijn kinderen voor 500 gulden een perceel grond ter grootte van 975 m², zijnde een gedeelte van het kadastraal perceel F 1438.

Ruim twee weken later, op 29 februari 1924, lag er bij de gemeente een aanvraag voor een bouwvergunning. Het kadastraal perceel met het nieuwe huis, ontworpen en gebouwd door haar zoon Lodewijk (Louis), werd F 1547.

De weduwe Wijnen bewoonde het huis tot haar overlijden op 21 maart 1934. Het huis werd toen verkocht aan Johannes Munsters. Later werd het eigendom van zijn zoon Jan Munsters, die het verhuurde aan Driek van de Westerlo. De kadastrale aanduiding wijzigde naar N 137.

Vanaf december 1939 tot aan de zomer van 2007 werd het bewoond door Driek van de Westerlo die in totaal negenennegentig jaar in de Sint-Jozefparochie woonachtig was. Driek opende in het pand een winkel waar van alles en nog wat te koop was. Daarnaast bezorgde hij vanuit dit adres veertig jaar lang kranten en tijdschriften bij de Deurnenaren. Het huis werd door zijn karakteristieke dakvorm in de volksmond wel "de koffiemolen" genoemd.