U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
We zijn weer op afspraak en onder voorwaarden op woensdagochtend
van 10 tot 12 uur in het heemhuis. Maak hier je afspraak..

School met schoolhuis voor het openbaar onderwijs in Liessel

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pentekening van school met schoolhuis voor het openbaar onderwijs. Klik op het icoon voor meer informatie.

In 1735 werd in Liessel een nieuwe school met schoolhuis gebouwd. De school was bestemd voor het openbaar onderwijs voor de Liesselse kinderen en ook voor de kinderen van het verderop gelegen gehucht Heitrak. Tot 1735 werd het onderwijs gegeven in de Sint-Hubertuskapel.

Het gebouw kwam naast de kapel op de huidige locatie Monseigneur Berkvensstraat 1a en 3. Meester Verhoeven was de eerste bewoner van het schoolhuis.

In 1830 werd het bijna honderd jaar oude schooltje flink opgeknapt. Het schoolvertrek had toen een oppervlak van 8,54 x 4,92 meter en er waren tien schrijftafels, acht zitbanken en twee schoolborden aanwezig. Het gebouw kreeg een plafond en het werd van nieuwe ramen en een nieuwe deur voorzien. De inventaris bestond verder uit een volledig stel van maten en gewichten.

In 1853 werd de school uitgebreid. Metselaar Henricus Lutters en timmerman Godefridus Wulms[1] verdienden er respectievelijk 42 en 26 gulden aan. Het jaar daarop werd het strooien dak vervangen door een pannendak.

Na enkele restauraties was het schooltje dringend aan vervanging toe. In 1876 werd een nieuwe openbare school gebouwd, de oorspronkelijke behuizing van basisschool d'Esdoorn, op het latere adres Hoofdstraat 54. Het metsel- en stukadoorswerk werd geleverd door Andries Lutters terwijl Johan van de Mortel en Eimericus Goossens (Het Man) het timmerwerk verzorgden.

Het schoolhuis verkeerde eveneens in een miserabele toestand. Dat werd in 1896 wederom onder de aandacht gebracht van het gemeentebestuur. Op 15 juli 1901 werd de bouw van een nieuwe ambtswoning gegund aan Dorus de Bijl uit Deurne. Die woning bestaat nog; zie Hoofdstraat 56.

De oude school en woning zijn in 1924 afgebroken.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. In het boek Kroniek van Liessel noemt mr. G.A. Engels op bladzijde 162 timmerman Gerardus Wulms, maar die heeft nooit hier gewoond. Naar alle waarschijnlijkheid is hier de uit Nederweert afkomstige Liesselse timmerman Godefroid Wulms (1813-1876) bedoeld.