Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie
Blijf ons steunen door lid of vriend te worden.
10 jaar DeurneWiki - Deurne op de kaart gezet
Arrow Blue Right 001.svg Kaartenexpositie in het gemeentehuis
Arrow Blue Left 001.svg

Rozen Môndig

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Matje van Loon leest de proclamatie voor bij de bekendmaking van 't Jepke. Foto uit collectie carnavalsstichting De Kei

De Rozen Mondig is sinds 1997 een jaarlijkse activiteit van Prinsengarde De Kei in Liessel op carnavalsmaandag.

Het idee is afkomstig van Matje van Loon. De activiteit begint steevast op het marktplein nabij de naamgever van De Kei, de zwerfkei Jaap van de Leijsing. Daarna worden horecagelegenheden bezocht met in elke gelegenheid een ludiek optreden.

Het hoogtepunt van de middag is het bekendmaken van ’t Jepke. Daarvoor werd een speciale onderscheiding bedacht, die Jepke ging heten, een afgeleide van de Jaap van de Leijsing. De onderscheiding wordt uitgereikt in ‘t Oude Brouwhuis aan een persoon binnen de Prinsengarde die maatschappelijk betrokken is, actief is in Liessel, een carnavalsvierder en die een bijdrage levert aan de Rozen Môndig. Matje van Loon weet ieder jaar weer het nieuwe Jepke door middel van een oorkonde van 11 punten in dialect aan te kondigen. In 1999 componeerde ex-Prins Karel-Hendrik Michels, bij het 4 x 11 jarig jubileum van carnavalsstichting De Kei een lied dat sinds carnaval 2000 altijd aan het nieuwe Jepke wordt toegezongen. Het refrein is als volgt: “Jèpke, Jèpke gao mi ons mee. Want het is wir vastenaovend. Noar een donkerbroin café. En ons vrouw, jao die gi ook wir mee”

In 1998 werd bij toeval het Z.M.W.D.U.(Zilke Mi Wa D’er Um) uitgevonden bij café De Voorstad. Er moest iemand bedankt worden en snel werd een zilke (touwtje) gevonden en er werd een ludieke onderscheiding aangehangen. Dit sloeg zo goed aan dat er nu elk jaar enkele zilkes worden uitgereikt.

Sinds 1999 wordt een mystery guest uitgenodigd. In het jubileumjaar 2007 van 11 keer Rozen Môndig verscheen tot ieders verrassing de beste buutredner die Nederlander kent: Pierre Cnoops.

Vanaf 2011 wordt de BUL van KUL (Keiologische Universiteit Lijssel) uitgereikt aan een persoon met een echt Keienhart.