U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Roeken

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door E. Koolen (overleg | bijdragen) op 15 mei 2021 om 18:27 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'thumb|300px|Een roek in een boom De '''roek''' is sinds midden jaren negentig van de twintigste eeuw een punt van discussie. Op ve...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een roek in een boom

De roek is sinds midden jaren negentig van de twintigste eeuw een punt van discussie. Op verschillende plekken in Deurne zorgden deze vogels tijdens het broedseizoen voor overlast

De roek is vrijwel even groot als de zwarte kraai, ongeveer 46 centimeter lang. Het verenkleed is zwart met een blauwige metaalglans. De snavel is ook zwart, iets naar beneden gebogen en wat slanker dan die van de zwarte kraai. Het vliegbeeld van de roek is van dat van de zwarte kraai te onderscheiden door een iets langere en dieper ingesneden vleugelhand; de vlucht maakt een wat gerieflijker indruk, de vleugelslag is wat sneller. De roek kan luidruchtig zijn en heeft een groot aantal geluiden tot zijn beschikking, die deels sterk met die van de zwarte kraai overeenkomen. Roeken zijn van de kraaiachtigen de enige soort die in dichte kolonies nestelt. Dat doen ze in boomtoppen. De kolonies kunnen enkele, tientallen of honderden paren tellen.

Roeken in Deurne twistpunt

In 1994 ging het goed met de roeken in Deurne. Zo goed, dat deze beschermde vogelsoort een plaag aan het worden was voor omwonenden bij het klein kasteel aan het Haageind. Ze hadden een vergunning gekregen om de vogels te verjagen. En daarover was de vogelwerkgroep De Kulert van het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie IVN niet over te spreken. Wim Verhoeven van de werkgroep: "Een paar jaar geleden hebben ze daar al een heel stel bomen gekapt, waar de roeken in nestelden. De mensen hadden er last van. Er lagen nogal wat takken, poep natuurlijk, en ze maken ook nogal wat geluid. Maar ja, geluidsoverlast heb je ook van auto's en mensen. De roek is een beschermde vogel. Ook in de St.-Jozefparochie zitten enkele groeiende kolonies." Het groeiende aantal roeken heeft aan het Haageind bewoners in het geweer gebracht. Ze hebben bij de gemeente vergunning aangevraagd om er iets tegen te kunnen doen. Een woordvoerder van de gemeente: „In overleg met de provincie en de Vogelbescherming hebben ze die vergunning gekregen. Ze kunnen slechtvalken inzetten, haviken, een soort knalpistool, folie, geluidsapparatuur, ballonnen, nepkraaien en nepvalken, of takken insmeren met een afweermiddel. De Vogelbescherming heeft aangegeven dat ze ermee kan leven, ook al staat die organisatie uiteraard niet te juichen."

DE KULERT ONEENS MET HET HAAGEIND

Het IVN is al evenmin enthousiast. Integendeel, aldus Verhoeven: Wij willen een bezwaarschrift indienen tegen het afgeven van die vergunning." Volgens de gemeente mag de Vogelwerkgroep dan wel snel zijn. De vergunning is maar geldig tot 15 maart, vanwege het broedseizoen.

Deze pagina is nog in bewerking door de auteur die deze heeft aangemaakt.
Gelieve daarom nog even te wachten met aanpassingen en verbeteringen
totdat deze mededeling verdwenen is. Excuses voor het ongemak.
Undcstrmrc.png