Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Marinus Josephus Piggen (1879-1943)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Pastoor Piggen)
Ga naar: navigatie, zoeken
Marinus Piggen
27.406.JPG
Persoonsinformatie
Volledige naam Marinus Josephus Piggen
Geboorteplaats Berkel-Enschot
Geboortedatum 27 februari 1879
Overl.plaats Zeilberg
Overl.datum 30 juli 1943
Beroep(en) geestelijke
Bidprentje NBA

Pastoor Marinus Piggen werd door de bisschop van Den Bosch tot eerste pastoor van de Sint-Willibrordusparochie in Zeilberg benoemd.


Pastoor Piggen was een zoon van de landbouwer Peter Piggen (1848-1928) en Maria Burgmans (1845-1915). Zijn vader werd geboren in Berkel-Enschot en zijn moeder in Udenhout.
Hij werd op 17 juni 1905 tot priester gewijd en deed zijn Eerste H.-Mis op 27 augustus 1905 in de Udenhoutse kerk. Werd kapelaan te Alphen, kapelaan te Geldrop en vervolgens in 1914 (bouw)pastoor[1] van de Sint-Willibrordusparochie in Zeilberg.

Hij kwam op 11 mei 1914 naar Zeilberg en trof daar de kerk, pastorie, Huize St. Willibrordus aan de Blasiusstraat 4 en een meisjesschool aan. Onderwijzerswoning en jongensschool werden onder zijn leiding gerealiseerd. Vanaf de stichting der parochie op 2l juni 1914 tot aan zijn overlijden was hij, 29 jaar lang, pastoor van De Zeilberg. Op 21 juni 1939 was het groot feest in Zeilberg: niet alleen bestond de parochie een kwart eeuw, ook vierde pastoor Piggen zijn zilveren pastoorsfeest en toonden zijn parochianen op een feestelijke wijze hoezeer zij dezen eenvoudige en beminnelijke herder hoogachtten.

Pastoor Piggen heeft tijdens zijn verblijf in gemeente zeer veel voor zijn parochianen en De Zeilberg gedaan. In lief en leed leefde hij mee met de geloovigen, die aan zijn zielzorg werden toevertrouwd. Vooral van het ziekenbezoek maakte hij veel week. Wie bedlegerig werd, kon er op rekenen, dat pastoor Piggen aan zijn bed zou verschijnen met 'n vriendelijken glimlach en een opwekkend woord.

Hij overleed plotseling op 63-jarige leeftijd tijdens de Tweede Wereldoorlog op vrijdag 30 Juli 1943 in de pastorie van Zeilberg. Na zijn dood werd hij opgevolgd door pastoor Van Aalst.

Pastoor Piggen tussen enkele van zijn parochianen.
Foto: collectie gemeente Deurne
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Kerk, pastorie, zusterklooster en lagere meisjesschool waren al klaar toen pastoor Piggen naar Zeilberg kwam.