Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Clemens Antoon Josephus Maria Gerris (1917-1987)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Pastoor Gerris)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Clemens Gerris
09.300.JPG
Foto: Ton Hartjens
Persoonsinformatie
Volledige naam Clemens Antoon Josephus Maria Gerris
Roepnaam Clemens
Geboorteplaats 's-Hertogenbosch
Geboortedatum 3 februari 1917
Overl.plaats Helmond
Overl.datum 12 mei 1987
Beroep(en) geestelijke, kapelaan, pastoor
Bidprentje NBA
Voor de hoofdingang van de Willibrorduskerk.
Receptie in de grote circustent van Circus 't Hoefke.
Woonhuis van pastoor Gerris aan het Haageind.
"Hulde aan de jubilaris, 40 jaar priester".
Foto: collectie Jan Steeghs.

Clemens Antoon Josephus Maria Gerris (1917-1987) was van 4 juni 1965 tot aan zijn emeritaat op 1 juli 1982 pastoor van de Sint-Willibrordusparochie in Deurne.


Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Hij werd geboren op 2 of 3 februari 1917.[1] Op 18 oktober 1929 vertrok hij naar Sint-Michielsgestel.

Hij werd op 7 juni 1941 tot priester gewijd, maar in die tijd waren er dusdanig veel priesters dat er op dat moment voor hem geen plaats was in de zielzorg. Om die reden ging hij terug naar het seminarie, dat later in 1941 door de Duitse bezetters werd gevorderd. Op 3 oktober 1941 werd hij benoemd tot kapelaan in Mill en op 17 februari 1950 kapelaan in de parochie Besterd in Tilburg waar hij tevens godsdienstlessen gaf aan de rijks-hbs. Later werd hij moderator van het Sint-Odulphuslyceum in diezelfde stad.

In 1965 trad pastoor Van Dinter van de Sint-Willibrordusparochie wegens ziekte af. Op vrijdag 4 juni 1965 werd zijn opvolger Clemens Gerris in Deurne ingehaald vanaf de hoek Helmondseweg-Heuvelstraat, begeleid door harmonie, drumband, jeugdverenigingen, het Sint-Antonius Abtgilde en het Sint-Jorisgilde. Door deken Van Pelt uit Asten werd hij vervolgens in de gerestaureerde parochiekerk geïnstalleerd.

Kapelaan[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens zijn pastoraat in Deurne werd hij bijgestaan door:

Bij zijn komst naar Deurne betrok pastoor Gerris de pastorie aan de Kerkstraat 17. Het kerkbestuur van de oude parochie besloot een pastorie, een patiobungalow, te bouwen aan het Haageind 6. Deze pastorie werd op 24 januari 1973 door pastoor Gerris betrokken. De oude pastorie werd verkocht aan de gemeente Deurne en werd in dat jaar nog betrokken door de Stichting Samenlevingsopbouw terwijl voor het pand de naam De Wan gekozen werd.

Jubilea[bewerken | brontekst bewerken]

Op zondag 12 juli 1966 vierde pastoor Gerris zijn zilveren priesterfeest. Begonnen werd met een plechtige eucharistieviering met assistentie van pater Hugo Reijnders die ook 25 jaar priester was en pastoor W. Gerris van Maashees (zijn broer) en de kapelaans Van der Steen en Visker. Het kerkkoor was versterkt met de Wilbertzangers en zij brachten een meerstemmige mis ten gehore. Na de mis defileerden de katholieke verenigingen van Deurne langs de jubilarissen en in de feesttent aan de Visser naast het fraterhuis, werd de receptie gehouden. Daar werden de jubilarissen in de bloemen gezet. 's Avonds werd er door de Deurnese verenigingen een bont programma gepresenteerd in de tent onder de naam "Serenade Pastorale".

Het 40-jarig priesterfeest, hij was toen bijna 17 jaar in Deurne, werd op zondag 7 juni 1981 met een eucharistieviering feestelijk gevierd. De dienst werd opgeluisterd door de dames en heren van het kerkkoor, in samenwerking met het kinderkoor en onder leiding van Joh Coolen.

Afscheid[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 juli 1982 ging hij met emeritaat en vestigde zich in de Walsberg waar hij genoot van zijn huis "in den bosuil", van het wandelen in de natuur en van het af en toe nog ergens te kunnen assisteren. Op 1 september 1982 werd hij opgevolgd door Ton Hasselman.

Twee weken nadat hij was getroffen door een hartinfarct overleed hij op 12 juni 1987 op zeventigjarige leeftijd in het Sint-Lambertusziekenhuis in Helmond. Zijn stoffelijk overschot werd op zaterdag 16 mei 1987 op de begraafplaats Jacobshof ten grave gedragen.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Volgens zijn gedachtenisprentje werd hij geboren en gedoopt op 2 februari maar volgens zijn geboorteakte werd hij op 3 februari 1917 om half acht 's morgens geboren.


==