Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Overleg:Martinus Welten (1892-1977)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Als personen in de huidige gemeente Deurne of de voormalige gemeente Deurne en Liessel of Vlierden geboren zijn dan noemen we in het sjabloon bij de geboorteplaats niet de gemeente maar het dorp. Dat is namelijk veel informatiever en voor lezer duidelijk. Dus zou ik hier toch liever Brouwhuis vermeld zien. --Pieter Koolen (overleg) 5 aug 2015 09:19 (CEST)

Geboortelocatie in plaats van gemeente opnemen lijkt me prima, inderdaad veel concreter. Echter, Brouwhuis was in 1892 nog geen dorp, maar slechts een verzameling buurtschappen onder het dorpsgebied van Vlierden, en daarnaast een gehucht in de gemeente Bakel en Milheeze. Ik zou dus pas vanaf 1929, toen het rectoraat werd gesticht, Brouwhuis als dorp willen benoemen. Het is maar helemaal de vraag of men in 1892 zich op de Achterste Beersdonk als inwoner van Brouwhuis beschouwde. Ik denk het niet. Ik heb daarom niet Brouwhuis, maar de Achterste Beersdonk als geboorteplaats opgenomen. Is dat accoord? Everard (overleg) 5 aug 2015 09:21 (CEST)
Ik vind Achterste Beersdonk, als gehuchtaanduiding, ook prima. Ik ben het overigens niet eens met je voorstel om pas vanaf 1929 over Brouwhuis te spreken. Brouwhuis en bijvoorbeeld ook Zeilberg kom je als gehuchten al ver voor de stichting van de parochies tegen. Ik zou overigens gemeente Vlierden tussen haakjes weghalen. Wie nadere bijzonderheden wil weten over de Achterste Beersdonk kan daarop klikken. --Pieter Koolen (overleg) 5 aug 2015 09:40 (CEST)
Sjabloon is aangepast. Uiteraard kom je die eerder tegen, maar er is een verschil tussen het gehucht Brouwhuis/Bruheze en het dorp Brouwhuis waaronder meerdere gehuchten werden verstaan. Die hiërarchie bestond wellicht deels vóór 1929 ook wel (Brouwhuis was de primes inter pares van gehuchten, net zoals Zeilberg vaak), maar die invloedssfeer strekte zich niet tot op de Achterste Beersdonk uit. Pas vanaf 1933, toen de Achterste Beersdonk (in tweede instantie!) kerkelijk bij Brouwhuis werd gevoegd, is men zich daar inwoner van Brouwhuis gaan voelen. Ondanks het feit dat qua wijkindeling de Achterste Beersdonk nog tot 1955 onder Vlierden hoorde, is de kerkelijke indeling sociaal leidend geworden en na 1967 bestuurlijk ook bestendigd. Ik wil daarom waken voor anachronismes Everard (overleg) 5 aug 2015 09:45 (CEST)