U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Oranjefeest van 31 augustus 1911

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het oranjefeest in 1911 werd gevierd vanwege het feit dat het toen twaalf en een half jaar geleden was dat Wilhelmina als koningin was ingehuldigd[1].


Dit regeringsjubileum en de 31e verjaardag van de Koningin (31 augustus) werd met het toen al gebruikelijke programma gevierd en is waarschijnlijk voor een aantal Deurnenaren tevens aanleiding geweest om Oranjevereniging Deurne op te richten.

Optocht[bewerken | brontekst bewerken]

Deze foto is gemaakt achter het Klein Kasteel in het Haageind en is ter beschikking gesteld door Tonny Bekkers, dochter van Cato (Bekkers) van Nunen (ook op de foto)

.

Onderdeel van de festiviteiten was een historische optocht door Deurne met onder andere een groep vrouwen met versierde (dames)rijwielen. Dertien van de vijftien namen zijn bekend, van links naar rechts: Bertha van Griensven, Net Rooijakkers, Dora Köhnen, Cisca Keuten, Cato van Nunen, Cisca Fransen, Maria Rooijakkers, Drieka Hendriks, Nella Keuten, Nel Cortenbach, Dilia Fransen, Anna van Griensven en Nella Hartjens.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

Archief Oranjevereniging Deurne

Affiche waaruit blijkt hoe de dagindeling destijds geweest is


Referenties
  1. Op 23 november1890 stierf Koning Willem III en werd de 10-jarige Wilhelmina (31 augustus 1880 - 28 november 1962) formeel koningin. Haar moeder Emma nam echter het koningschap als regentes tot haar achttiende verjaardag waar.