U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Operette Prinses Roselijn

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De operette Prinses Roselijn werd in totaal zeventien keer opgevoerd.

De operette Prinses Roselijn werd in 1954 door leerlingen van de Bijzondere Lagere school (BLO) aan de Heuvel met veel succes opgevoerd.


Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 december 1950 vond de opening van de nieuwe BLO-school, later Fatimaschool genoemd, plaats. De leerlingen kwamen met het openbaar vervoer naar de bushalte op de Markt in Deurne waarna ze onder begeleiding van leerkrachten naar de school begeleid werden. Deze tocht was voor niemand een pretje, daar ze onderweg behoorlijk werden uitgescholden want die nieuwe school was toch een “gekkenschool”? Om deze reden werd de openbare weg al snel gemeden en ging de voettocht door het weiland.

In 1954 zocht het team van de school een manier om met de hele schoolgemeenschap naar buiten te treden om het beeld dat de Deurnese mensen van een BLO-leerling hadden te veranderen. Gekozen werd voor de uitvoering van een operette waaraan iedere leerling een bijdrage moest leveren. Er volgde een grote promotieactie voor de operette "prinses Roselijn".

Groot was het budget voor de opvoering niet. Dus werd veel kleding gemaakt door de leerkrachten. In verband met het vele werk werden er aanvankelijk geen mouwen aan de jurkjes gezet. Toen de pastoor de kleding kwam keuren moesten de meisjes op hun knieën gaan zitten en wanneer de rok de grond raakte was de lengte in orde. Geen mouwen aan de jurk vond hij onfatsoenlijk en de meisjes hadden geen bijpassende sokken maar slechts blote voeten in de schoenen en ook dat kon niet door de beugel. Kortom, de kleding werd door de pastoor afgekeurd.

De oplossing was creatief. Een lap stof wordt in repen verdeeld, gerimpeld en met elastiek om de enkels en bovenarmen gedragen. Toen hadden de meisjes wel sokken en mouwen! Alle kleding zelf naaien bleek een onmogelijke taak. Maar er kwam hulp. De echtgenote van leerkracht Horvers beheerde toneelkleding. Zij zorgde dat echte theateruitdossing gebruikt kon worden. De schooltijd stond geheel in het teken van de operette. Zo werden de taallessen gebruikt om toneeloefeningen te doen.

Voorstelling[bewerken | brontekst bewerken]

Deze operette werd in het patronaatgebouw Rust Roest opgevoerd voor bestuursleden en hoofden van alle lagere scholen in de gemeente Deurne. Voor dit publiek werd gekozen omdat zij met hun verwijzingen direct te maken hadden met de BLO-school.

De voorstelling was een groot succes. Een luid applaus klonk en burgemeester Roefs stond op. Hij vond dat de voorstelling niet alleen voor bestuursleden moest zijn maar dat heel Deurne er van zou moeten kunnen genieten. Het gevolg hiervan was dat de operette nog 16 keer, voor alle scholen, opgevoerd werd. Het vereiste een engelengeduld en volharding van toneelspelers en leiding. Maar het had effect, er kwam veel meer begrip voor de BLO-school en er werd veel minder op de leerlingen gescholden.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]