U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Norbertijnen, Norbertinessen

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Wilvd (overleg | bijdragen) op 24 mrt 2014 om 18:27 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Norbertijnen, Norbertinessen Andere benamingen: de Reguliere Kanunniken van Prémontré of Premonstratenzer. Deze kloosterorde werd in 1121 door de heilige Norbert...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Norbertijnen, Norbertinessen Andere benamingen: de Reguliere Kanunniken van Prémontré of Premonstratenzer.

Deze kloosterorde werd in 1121 door de heilige Norbertus van Xanten gesticht in Prémontré, vanwaar de naam. Norbertijnen worden ook wel witheren genoemd naar hun witte habijt. De norbertijnen leven volgens de regel van Augustinus. Een van de nieuwe stichtingen was de abdij van Averbode in de jaren 1134-1135. In de beginjaren overleefde de kloostergemeenschap, die oorspronkelijk uit mannen en vrouwen bestond, door landbouw waarbij de Norbertijnen hulp kregen van lekenbroeders. Oorspronkelijk was het dus een dubbelklooster. De nieuwe kloostergemeenschap verkrijgt in 1139 een pauselijke bekrachtiging. Aan het begin van de 13de eeuw verhuizen de zusters van Averbode definitief naar een eigen klooster te Keizerbosch in Neer, nabij Roermond. Op 10 februari 1797 werden de Proost, pater Gerlachus, en een dertigtal zusters door de Franse bezetters uit het klooster verjaagd, omdat het klooster niet bij machte waren de opgelegde contributie te betalen. Heel wat geestelijken zijn in die tijd naar Noord-Brabant gevlucht, waar een heel ander politiek regime heerste. Daarnaast hadden Priorin zuster Therese en haar zus, zuster Agnes, familie wonen in Vlierden. De Proost, Priorin en 9 zusters vertrokken mogelijk om die redenen naar Deurne. Zij betrokken in de martinetstraat 32-34 het huis van de heer van Noort, secretaris van Deurne en verhuisden later naar de leegstaande woning van dominee Jan Floris Martinet Markt 12 in Deurne.

In het Orgaan voor Limburgse geschiedenis, taal en letterkunde, “de Maasgouw” van augustus 1906 staat een artikel met de volgende inhoud: “Op 12 november 1803 ondertekende Pater Gerlachus te Deurne een getuigenis van een zuster Ursula de la Croix. Deze getuigenis werd door het gemeente bestuur van Deurne bekrachtigd met de gemeentezegel en mede namens A. Corstiaens ondertekend door G. van Riet, secretaris te Deurne.” Hieruit zou kunnen worden afgeleid, dat de Pater en de zusters tenminste 6 jaar in Deurne verbleven.


Zusters Norbertinessen in Deurne

Zie ook het overzicht van de Norbertijn en Norbertinessen, die in Deurne hebben gewoond.

Bronnen

  • Nieuw Nederlands Biografisch Woordenboek: H.N. Ouweling en Fruytier
  • Pater Herman Janssens, Norbertijnenabdij Averbode België.
  • Dhr. Jo Kuijpers, Heemkundekring “Oos Naer” te Neer Limburg


Referenties