U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Nieuwsblad van Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 9 aug 2013 om 12:33
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kop van het “Nieuwsblad van Deurne”

Het Nieuwsblad van Deurne, was een nieuws- en advertentieblad voor Deurne en de Peelstreek, verscheen op zaterdag en werd bij abonnees aan huis bezorgd.


Het Nieuwsblad voor Deurne werd uitgegeven en gedrukt door de ”Deurnesche Boekdrukkerij fa. Joh. Keijzers Jr.”. Op 11 februari 1922 verscheen de eerste uitgave van de krant en werd aanvankelijk ter kennisname gratis verspreid.

De redactie en het administratiebureau was gevestigd bij de drukkerij aan de Liesselseweg F63, later Oude Liesselseweg 25, het adres waar de drukkerij anno 2013 nog steeds gevestigd is.

Op 1 april 1922 werd het een abonnementsblad. Een abonnement kostte 60 cent per kwartaal. De advertentietarieven waren 1 tot en met 5 regels 75 cent, elke regel meer 15 cent.

Wim van Heugten was lange tijd hoofdredaceur van het "Nieuwsblad van Deurne".

De Mobilisatie 1939-1940 en de Tweede Wereldoorlog brachten moeilijkheden met de papiervoorziening en problemen met de bezetter. In 1944 kreeg de drukkerij bovendien het verbod om het blad nog langer naar in Duitsland wonende abonnees te sturen en werd de papiertoewijzing stopgezet. Op dat moment besloot Guillaume Keijzers definitief met de krant te stoppen.

Om alle archiefkranten van voorgaande jaren te kunnen behouden had Guillaume zich tijdens de oorlog genoodzaakt gezien ze in een achter de drukkerij liggend kippenhok te begraven. Toen de overgave van de Duitsers een feit was bleek dat alleen de eerste jaargang, die van 1922, behouden was gebleven.==Oproep==
Heeft u wellicht nog een oud exemplaar, of een deel van het “Nieuwsblad van Deurne” bewaard ? Heemkundekring H.N. Ouwerling is altijd op zoek naar interessante oude krantenartikelen over Deurne of haar kerkdorpen. Wilt u dan zo vriendelijk zijn om dit te scannen en het bestand te mailen naar: info@deurnewiki.nl
Wij zijn bereid het ook voor u te scannen.