Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Muurschilderingen in de Sint-Willibrorduskerk in Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Kerkinterieur rond 1901 met de muurschildering van Hermsen boven de ingang naar de sacristie.
Kerkinterieur rond 1901 met de muurschildering van Hermsen boven de ingang naar de voormalige kapel.
Foto's: collectie oude parochie

De muurschilderingen in de Sint-Willibrorduskerk in Deurne zijn in 1900 en 1901 gemaakt door Doms Hermsen uit Den Bosch, schilder en verzamelaar van kunst. Na de restauratie van 1960 zijn er van deze schilderingen nog enkele overgebleven.


Boven de deur naar de sacristie was de Hemelvaart van Christus afgebeeld (zie foto); boven de deur van de vroegere ziekenkapel zag men Christus tussen de engelen. In 1903 schreef A. Dijkmans SJ. in zijn boekje 'Christelijke Decoratieve Kunst en Muurschilderingen van Theodoms Hermsen in de RK. Kerk te Deurne' het volgende over het priesterkoor in deze kerk: 'Het priesterkoor, het heilige der heiligen in onze tempels, is in de kerk van Deurne één der schoonste en waardigste van onze dorpskernen in Noord-Brabant.'

Op de voorpagina van de 'Katholieke Illustratie' van 27 juli 1912 stond een paginagrote foto en enkele bladzijden tekst over zijn werk in de kerken (als eerbetoon aan Dorus Hermsen als kerkschilder). Over bovengenoemd, priesterkoor schreef men: 'De koren der Engelen, die om de troon des Almachtigen jubelen en ere zingen, zijn in de vakken van het stergewelf boven het priesterkoor goed gedacht en de uitvoering van deze losse, elk het eigen karakter tonende en toch niet opdringerig vooruitspringende figuren toont al dadelijk de meester. Toch was de kerkschildering van Deurne, geheel die mooie kerk heeft Doms Hermsen in kleur en zonnegoud gezet (!), zijn eerste betekenende werk.' Hermsen is in mei 1931 overleden, veel mooi schilderwerk achterlatend.

Blijkbaar was men in Deurne zeer opgetogen over de kwaliteit van de ontwerpen van Dorus Hermsen want toen in 1905 de lokalen van het gemeentehuis moesten worden opgeschilderd was men van plan om de ontwerpen door hem te laten vervaardigen en de uitvoering door Deurnese schilders te laten verrichten.

Foto's: collectie gemeente Deurne