U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Museum M’n Hökske

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Museum M'n Hölske (foto 7 december 2011 Louis Litjens)

Museum M’n Hökske is de naam van een museum in Zeilberg met een brede verzameling oude spullen van 1900 tot heden en een vleugje nostalgie.


Het museum is gevestigd aan de Blasiusstraat 45 in Zeilberg. Het museum is gesticht door Thea Mansvelders-Vullings. In het museum is van alles te vinden, zoals brilletjes, oude knopen, kappersspullen, oud emaille, winkelspulletjes, etiketten, beeldjes, oud gereedschap, porselein en nog véél meer.

Sinds 1978 verzamelt zij spullen uit grootmoederstijd. Bij een rondgang door haar museumpje M’n Hökske val je van de ene verbazing in de andere. Thea Mansvelders heeft honderdduizend dingen. Het staat er tjokvol met attributen uit lang vervlogen tijden.

Alle spullen staan netjes gerangschikt op schappen, een kleine bazaar is er niets bij. Zo'n gigantische hoeveelheid spullen is niet zo maar aan komen waaien. Thea Mansvelders heeft er veel voor moeten doen om zo’n uitgebreide collectie te krijgen. Zij is bijvoorbeeld een vaste gast op alle vlooien- en rommelmarkten in deze streek, maar ook in de verre omgeving. Op een vlooienmarkt in Boekel vond Thea eens een oude koperen fietslamp, compleet met kaars. Het meest dierbaar voor haar zijn spullen die gebruikt of gedragen zijn in Zeilberg.

"Het levert een extra stukje geschiedenis op."

Het devies van Thea Mansvelders is dat „wie wa bewaurd die hi wa".

Zij ruimt dan ook niets op; alles heeft een bepaalde waarde. Haar grootste wens is dat er straks niets verloren gaat van haar verzameling. Voor het nageslacht is het volgens Thea Mansvelders belangrijk dat die mensen kunnen zien hoe de voorouders geleefd en gewerkt hebben.


In 2008 leende ze veel historische kleding uit voor een historische optocht tijdens drie dagen carnaval van de Carnavalsvereniging De Pottenbakkers.

M'n Hökske" is aangesloten bij de Stichting Museumkring Peelland.


Externe links[bewerken | brontekst bewerken]