U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Martinus van Hugten (1879-1915)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Martinus van Hugten
Persoonsinformatie
Volledige naam Martinus van Hugten
Roepnaam Ties
Geboorteplaats Liessel
Geboortedatum 5 januari 1879
Overl.datum 29 maart 1915
Partner(s) ongehuwd
Beroep(en) landbouwer
Stamboom.png Van Hugten

Martinus (Ties) van Hugten (1879-1915) was een landbouwer in Liessel die door een noodlottig ongeval met een jachtgeweer op 36-jarige leeftijd om het leven kwam.

Familie[bewerken | brontekst bewerken]

De 36-jarige ongehuwde landbouwer Ties van Hugten was een zoon van Johannis van Hugten (1847-1934) en Anna Maria Verspeek (1847-1879).

Noodlot[bewerken | brontekst bewerken]

Op 29 maart 1915 was Ties als drijver betrokken bij een jachtpartij die georganiseerd was door een jachtclubje dat haar clubhuis had bij Hotel Van Baars in Deurne. Na de jachtpartij dronken leden en drijvers nog een borreltje in het verenigingslokaaltje van handboogschutterij Oefening en Uitspanning in Helenaveen in het café van Hendrikus van Oers (1862-1927).

In het cafézaaltje hing een doelschijf. Op een gegeven moment zei de Deurnese bierbrouwer en jager Harrie Swinkels tegen Ties van Hugten: Ik zal jouw eens leren hoe je snippen moet schieten. Het geladen geweer ging daarbij onverwachts af en Ties werd daarbij dodelijk getroffen.

De lijkschouwing werd uitgevoerd door dokter Van Rens uit Den Haag.

Harrie Swinkels werd tot acht dagen hechtenis veroordeeld en heeft naar verluid na dit schietincident nooit meer gejaagd.