Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Maria Martens

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

Maria Martens alias Moucken (Deurne circa 1670 - Deurne begr. 20 augustus 1727) was gehuwd met Hendrik Vogels en vroedvrouw in Deurne.


Ze kreeg tien kinderen waarvan er drie de volwassen leeftijd bereikten. Er wonen nu nog meerdere nakomelingen van haar in Deurne.

Rond 1701 startte ze haar verloskundige praktijk en al spoedig kreeg ze een goede naam in Deurne en omgeving. Toen ze in 1726 haar zilveren jubileum vierde trok ze de stoute schoenen aan en vroeg ze om een salarisje van 25 gulden per jaar van gemeentewege, waarbij ze er fijntjes op wees dat haar door de regenten van meerdere omliggende plaatsen was aangeboden om daar tegen betaling te komen werken. In de vergadering van 21 oktober 1726 kwam het verzoekschrift aan de orde en daarin bleek dat men haar niet kwijt wilde. Maar 25 gulden per jaar vonden de Deurnese bestuurders wel erg veel en er werd besloten om haar 16 gulden te bieden. Tevens werden haar enkele eisen gesteld.

  • Ze mocht niet zonder voorafgaande toestemming van de drossaard het dorp verlaten.
  • Als ze met toestemming buitendorps was en haar hulp was hier gewenst dan moest ze onmiddellijk terugkeren.
  • Ze moest binnen 24 uur kennisgeven aan de officier van de geboorte van een buitenechtelijk kind, met opgave van de naam en verblijfplaats van de moeder.

Lang heeft ze van haar betaalde aanstelling niet mogen genieten want nog geen jaar later, op 20 augustus 1727, overleed ze. Ze werd opgevolgd door haar dochter Jenneke.

Chronologie[bewerken]

  • In september 1713 hielp de wijze moeder Maria Martens bij de bevalling van een ongehuwd meisje uit Afferden dat bij de weduwe van Zeger Hurkmans logeerde.