Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Madonnabeeld bij huishoudschool Sancta Maria

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Met de gebeitelde tekst op het voetstuk.
foto Peter Bankers
Een foto uit begin jaren 60: een goede 'laatste steen!
foto Pieter Willems
foto Bert Beulens

Bij de opening van een nieuwe school werd er, zoals toen gebruikelijk bij nieuwe gebouwen, een toepasselijk kunstwerk geplaatst. Het nieuwe Madonnabeeld bij huishoudschool Sancta Maria werd op 26 oktober 1960 onthuld en ingewijd door pastoor Van Dinter, voorzitter van het schoolbestuur.


Bij de inzegeningsplechtigheid hield pastoor Van Dinter een toespraak waarin hij aangaf dat het schoolbestuur bij het overhuizen van het gebouw Sancta Maria aan de Visser naar het nieuwe schoolgebouw aan de Kruisstraat, in het voorjaar van 1959, het oude beeld van Sancta Maria niet had meegenomen, omdat men van mening was dat dit beeld niet bij het nieuwe gebouw zou passen.

Het beeld is gemaakt door Niel Steenbergen (1911-1997). Hij was een productief Brabants kunstenaar die destijds in Teteringen woonde. Hij was beeldhouwer, medailleur en tekenaar. Hij vervaardigde meerdere kunstwerken voor de gemeente Deurne. Zo is het oorlogsgedenkmonument Jager die het zwijn doodde in Helenaveen van zijn hand (1956). Voor de Maria-Vredeskapel moest het Mariabeeld, dat door vandalisme vernield was, meerdere keren worden gerestaureerd of vervangen worden. Hij vervaardigde zelfs tot twee keer toe een Mariabeeld. Het allereerste (1944) was van zijn hand maar ook zijn allerlaatste gebeeldhouwde Mariabeeld (1997) werd door hem gemaakt.

Na de onthulling en inzegening werd onder leiding van muziekleraar Harrie Scheepers een aantal Marialiederen gezongen. Aansluitend gaf Steenbergen een korte uiteenzetting omtrent de voorstelling van het kunstwerk. Het gedenkteken moest in zijn ogen een goede laatste steen van het gebouw, van bouwmeester Van Halteren uit Den Bosch, worden.

In het officie van Maria wordt gesproken over Maria de Tempel des Heren – Maria, dus het huis van de Logos – de Hoogste Wijsheid – vandaar de tekst die op het voetstuk is gebeiteld’.

Deze tekst luidt: SAPIENTIA AEDIFICAVIT SIBI DOMUM
Letterlijk vertaald betekent dit: ‘De wijsheid heeft zich een huis gebouwd’.

De tekst is ontleend aan het boek der Spreuken (9) van het Oude Testament waarin we worden aangespoord om wijsheid te verwerven.

De Madonna is omgeven door Engelen, staande voor een krans rozen, terwijl de Lieve Vrouw rust op een duivelse figuur, die geboeid onder haar ligt. Het touw houdt de Engel vast.

Met de komst van de nieuwe school was ook een nieuwe toekomst aangebroken, een nieuwe tijd begonnen. En daarin paste volgens Steenbergen ook een bijzondere verhouding tot en een liefdevolle eerbied voor de Moeder des Heren.

Aan het eind van de inwijdingsplechtigheid defileerden enkele honderden leerlingen van de huishoudschool langs het nieuwe beelden was er ter afsluiting een samenkomst van genodigden, bestuur en docenten.

Het theelepeltje:
Foto Pieter Willems

In de jaren 60 en 70 werden er veel theelepeltjes vervaardigd met bijzondere voorstellingen. Ook een theelepeltje met het Madonnabeeld van Niel Steenbergen bij de huishoudschool werd destijds in productie genomen.

In 1986 werd het beeld, bij gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de huishoudschool èn de komst van staatssecretaris Nel Ginjaar-Maas, gereinigd.

Met ingang van 1997 maakt de huishoudschool deel uit van Instelling Voortgezet Onderwijs Deurne. In augustus 2006 verhuisde het Alfrinkcollege, waarvan de huishoudschool deel uitmaakte, naar het inmiddels verbouwde schoolgebouw van het Peellandcollege en stond het Madonnabeeld er een beetje verlaten bij. Op voorspraak van Pieter Willems kreeg het beeld in november 2014 alsnog een nieuwe plek op de binnenplaats van het Alfrinkcollege.

De heer Steenbergen sprak in dit verband in 1960 de hoop uit dat het beeld tot in lengte van dagen voor de school zou mogen blijven staan.

Zie ook lijst van Openbare kunst in Deurne.