Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Laurens Costerstraat

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Het woonhuis met adres Laurens Costertraat 1 dat in 2017 werd gesloopt.
Het startsein voor de sloop door wethouder Helm Verhees op 1 mei 2017.
foto's gemeente Deurne


De Laurens Costerstraat in de Sint-Jozefparochie in Deurne, genoemd naar Laurens Janszoon Coster, de vermeende Haarlemse uitvinder van de boekdrukkunst, heeft zijn naam te danken aan de aanwezigheid in deze straat van Gebr. Nies Vouwkartonnage, waar nog steeds drukkersactiviteiten plaatsvinden.

Ondanks wat de industriële context doet vermoeden hebben we bij de Laurens Costerstraat, net als bij de aangrenzende Fabriekstraat en Steenovenweg, te maken met een weg die reeds vóór 1832 werd aangelegd. Het gebied tussen Fabriekstraat, Steenovenweg, Vlierdenseweg en Leembaan, dat de naam Hoereflaas droeg, werd vermoedelijk niet lang daarvoor in ontginning genomen uit de gemeint. Mogelijk is daarbij ook de straat aangelegd die na de straatnaamgeving van 1953 Laurens Costerstraat ging heten. Van die ontginning kort voor 1832 getuigde ook de veldnaam Nieuwe Erven tussen de Adriaen van Ostadehof en de Jan van Goijenstraat.

Tot 2017 stonden er twee woonhuizen in deze straat, te weten Laurens Costerstraat 1 uit 1915 en Laurens Costerstraat 4 uit circa 1930. Achter beide woonhuizen stonden bedrijfshallen. Laurens Costerstraat 4 is nog steeds aanwezig.


De inrichting van deze straat veranderde grondig door de realisatie van een aantal woonhuizen in het project Façade bij de herinrichting van de Spoorzone.