U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Landbouwblad Rust Roest

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
Het [[Landbouwblad Rust Roest]] was een agrarisch weekblad dat door [[kapelaan Roes]] werd opgericht.
Het [[Landbouwblad Rust Roest]] was een agrarisch weekblad dat door pastoor [[Hendrik Roes|Roes]] werd opgericht toen hij nog pastoor te Kessel was.




Het blad werd landelijk uitgegeven. In 1909 was de oplage van het weekblad "Rust Roest" nog 1400 stuks; dat groeide totdat in 1921 reeds 13.000 exemplaren gedrukt werden. Ook gaf pastoor Roes een drietal landbouwboeken uit onder de titel 'Rust Roest' Landbouwboek 1, 2 en 3.


Kapelaan Roes gaf een drietal landbouwboeken uit onder de titel 'Rust Roest' Landbouwboek 1, 2 en 3 waarin, afgewisseld door nuttige wenken op elk gebied, in het bijzonder de methodes van bemesting en ontginning werden behandeld. "Rust Roest" werd herhaaldelijk herdrukt en iedere nieuwe druk was een uitbreiding van zijn voorganger. Duizendtallen van deze nuttige handleiding zijn over ons land verspreid.
Zie onderandere het feestnummer van [[Rust Roest (15 juni 1939)|het weekblad Rust Roest]] wat bij het Gouden priesterfeest van pastoor Roes is uitgegeven.
 
Al heel spoedig ging kapelaan Roes ook een landbouwweekblaadje uitgeven en hij schonk het den inmiddels populair geworden naam "Rust Roest." Dit blaadje wist zich flink te handhaven tussen de zich uitbreidende landbouwlitteratuur.  In 1909 was de oplage van het weekblad "Rust Roest" nog 1400 stuks; dat groeide totdat in 1921 reeds 13.000 exemplaren gedrukt werden.
 
De slogan van [[kapelaan Roes]] in het "Landbouwblad Rust Roest" was "Bidt, werkt, leest, rekent en houdt boek", deze slogan stond toen al op de voorpagina van de krant.
Op 15 juni 1939 werd een feestnummer van [[Rust Roest (15 juni 1939)|het weekblad Rust Roest]] bij het Gouden priesterfeest van pastoor Roes uitgegeven.
 
==Archiefexemplaren==
 
===Bibliotheek heemhuis===
 
Ingebonden kranten van het '' Landbouwblad Rust Roest'',  jaargang 1939,  zijn gratis in te zien in de [[Bibliotheek (Heemhuis)|bibliotheek]] van het [[heemhuis]] van [[heemkundekring H.N. Ouwerling]] aan de [[Stationsstraat 73]] in [[Deurne]].
 
===Bibliotheek WUR===
De bibliotheek van Wageningen University & Research (WUR) verzamelt deze krantentitel.
Op dit moment zijn daar de volgende periode(s) in te zien:
 
* jaargang 6, editie 27 (27 oktober 1915) tot en met jaargang 10, editie 32 (5 november 1919)
* jaargang 25 (4 april 1934 tot en met 27 maart 1935)
* jaargang 26, editie 39 (2 januari 1936) tot en met jaargang 32, editie 28 (8 oktober 1941)
 
Daarnaast werken de WUR en de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag samen aan het digitaliseren van deze krant. In de loop van dit jaar (2022) zullen voornoemde kranten voor iedereen digitaal raadpleegbaar worden via www.Delpher.nl


== Literatuur ==


[[Gerard Ulijn]] - [[Rust Roest - Levensschets van Hendrik Roes, boerenpastoor]]
verscheen als deel 9 in de [[Turfjes serie]] van [[Tij Kools]].




[[categorie:Pers|Rust Roest]]
[[categorie:Pers|Rust Roest]]
[[categorie:Landbouw en veeteelt|Rust Roest]]
[[categorie:Landbouw en veeteelt|Rust Roest]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)