U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Lage Kerk A.34

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vooraanzicht van de voormalige circa 200 jaar oude boerderij.
Foto collectie familie Van Kinderen-Swinkels
Links is de voormalige boerderij deels te zien. Rechts de brouwerij en woonhuis van eigenaar Harrie Swinkels.
Foto collectie Toon Blux (België)

De oude boerderij op het toenmalige adres Lage Kerk A.34, ongeveer 200 jaar oud, ging bij gevechtshandelingen op 24 september 1944, de dag waarop Deurne bevrijd werd, verloren.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

De boerderij, met het adres Lage Kerk A.34, was eigendom van bierbrouwer Eijmbertus Henricus (Harrie) Swinkels (1870-1949. Het gebouw werd bij gevechtshandelingen in brand geschoten en ging geheel in vlammen op. Ook de inventaris, een twaalfjarig Belgisch werkpaard (merrie) en een volbloed-stamboekkoe gingen hierbij verloren.

In de boerderij waren twee woningen. Het pand was geheel van steen en half met pannen, half met stro gedekt. Alle balklagen en kaphout waren van beslagen eikenhout. In de woonvertrekken waren stucplafonds aanwezig.

In de twee woningen waren in totaal acht woonvertrekken. Daarnaast waren een koestal, een paardenstal, een grote schuur en een brandstoffen- en wagenbergplaats aanwezig. In het gehele gebouw waren electrisch licht en waterleiding aanwezig.

Afmetingen[bewerken | brontekst bewerken]

De boerderij had de volgende afmetingen:

Hoofdbouw[bewerken | brontekst bewerken]

40 x 10 x 5,2 meter hoog (tot de halve kaphoogte gemeten). Totale inhoud was 2080 m3.

Aanbouw[bewerken | brontekst bewerken]

10 x 8 x 4,5 meter hoog (tot de halve kaphoogte gemeten). Totale inhoud was 360 m3.

Aparte bijbouw[bewerken | brontekst bewerken]

10 x 6 x 4 meter hoog (tot de halve kaphoogte gemeten). Totale inhoud was 240 m3.

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

Op de plek van het toenmalige adres Lage Kerk A.34 werd nadien een houten barak geplaatst voor de afdeling Openbare Werken van de gemeente Deurne. Later werd peuterspeelzaal Op Stap hierin gevestigd. Nu staan er een aantal bedrijfsgebouwen die een adres aan de Derpsestraat kregen.

Bewoningsgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de invoering van het kadaster in 1832 was Eimert Goossens eigenaar van de boerderij. Hij verkreeg dit goed in 1804 bij de boedeldeling van de nalatenschap van zijn ouders Henricus Goossens en Engelina Smits.

Toen het pand in 1918 huisnummer A.81 kreeg, werd het bewoond door de ongehuwd gebleven kinderen van de landbouwer en wever Wilhelmus Hermans (1810-1887). Later verhuisden zij naar het aangrenzende A.82, mogelijk het andere gedeelte van de boerderij, dat voordien bewoond werd door Gerardus Martens (1866-1941). Op A.81 kwam de grondarbeider en bierbrouwersknecht Peter van Kessel met zijn gezin wonen.

Bij de wijkindeling van de gemeente Deurne per 1 oktober 1930 werd het huis bewoond door Arnoldus Franciscus Smits (1903-1990) met zijn gezin.

De laatste bewoners tot aan de brand in 1944 waren de diplomaat Witold Artur Wladislaw Saryusz Makowski (1912-1995) en zijn echtgenote Mary Ann.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

Rapport van opgenomen molestschade, opgemaakt op 1 mei 1946 door architect en taxateur P. Staals uit Valkenswaard.[1][2]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Ook zijn boerderij aan het Haageind D.18 was licht beschadigd en werd in het rapport genoemd
  2. Rapport ter inzage ter beschikking gesteld door de familie Van Kinderen-Swinkels.