Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Kunstweg van Asten naar Boekel

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

De kunstweg van Asten naar Boekel werd in 1881 en 1882 aangelegd.


In 1880 besloten de gemeenten Asten, Vlierden, Deurne en Liessel, Bakel, Gemert en Boekel om deze weg voor gezamenlijke rekening aan te leggen, waarbij de provincie 85% van de kosten voor haar rekening nam. De weg liep binnen de huidige gemeente Deurne over het tracé met de tegenwoordige straatnamen Vlierdenseweg, Stationsstraat, Markt, Visser, Swinkelslaan, Oude Bakelseweg en vanaf de kruising met de Bruggenseweg over de Bakelseweg.

De weg werd in december 1880 aanbesteed. De laagste inschrijver was Johannes Eijsbouts uit Asten, samen met Adrianus de Wit uit Someren. Er waren in totaal zeven inschrijvers op het project. De aanneemsom was 106.380 gulden. Op 27 mei 1881 werd begonnen met de werkzaamheden en op 14 oktober 1882 was het werk gereed.

Van het hele tracé werd een zeer gedetailleerde kaart op schaal gemaakt, waarop niet alleen de weg zelf maar ook de aanliggende wegen, gebouwen en percelen zijn ingetekend.[1]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Deze kaart bevindt zich in het Regionaal Historische Informatiecentrum in Eindhoven (RHCe) in het administratief archief van de gemeente Deurne, toegangsnummer 13180, inventarisnummer 89/28. Een detail van deze kaart is bijvoorbeeld Bestand:Paardshemel detail nad 89-28 07.jpg.