U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
We zijn weer op afspraak en onder voorwaarden op woensdagochtend
van 10 tot 12 uur in het heemhuis. Maak hier je afspraak..

Kruisstraat 34

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
het pand Kruisstraat 34.
foto collectie gemeente Deurne

Op het adres Kruisstraat 34 bouwde smid Antonie van de Mortel in 1906 op het kadastrale perceel sectie C 588 een woonhuis met smederij.


De bouwvergunning werd op 28 juni 1906 verleend en op 30 juli van dat jaar ontving smid Van de Mortel ook de benodigde hinderwetvergunning.

In 1907 verkocht Van de Mortel een gedeelte van zijn grond aan Piet van Kol en zijn ongehuwd gebleven broer Jan en zus Helena, die daarop het pand Kruisstraat 30 lieten bouwen.

Na het overlijden van Antonie van de Mortel werd het pand eigendom van zijn ongehuwd gebleven zoon Wilhelmus Johannis. Na diens overlijden kwam het pand in handen van zijn halfbroer en -zussen uit het tweede huwelijk van zijn vader.

De kinderen Van de Mortel verhuurden het pand aan smid Toon van Osch en later aan Joep Verstappen die er een stomerij dreef. Het linker gedeelte was het woongedeelte en rechts was de stomerij gevestigd.

In 1969 verkochten de eigenaren het pand met de bijhorende grond aan de gemeente Deurne voor de bouw van bejaardenwoningen aan het Zonneland.