Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Kranenmortel (toponiem Brouwhuis)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
De Kranenmortel op Brouwhuis (nrs. 699 en 700) op kadastrale kaart 1832, gereconstrueerd door Theo Meulendijks.

Kranenmortel is een toponiem dat in Brouwhuis gebruikt werd ter aanduiding van een hoeve en/of een stuk land tussen de Blikhalm en het Stipdonkse Goor.


Op 21 december 1531 verkocht Jan van den Sande aan Jan Jansen van Overlant een rente van twee mud rogge uit een huis en hofstad te Brouwhuis, begrensd door die hoeve ten Cranenmortell, het Klooster, de gemeente Vlierden en de Aa.

Op 18 februari 1622 verkocht Marten Peeters aan Peter Jan Lenaerts goederen op de Blikhalm die begrensd werden door de Cranenmortel.

In het cijnsboek van Vlierden 1690-1783 bevindt zich een cijnspost de betaald moest worden ex Mortel et Craenmortel, landerijen die achtereenvolgens in het bezit waren van Marcelis de zoon van Bruisten van de Mortel (in 1381), Hendrik Jozef Verdeuseldonk, diens weduwe Frenske, Jan van de Loverbosch, Engel van de Loverbosch en Jan de Groot (in 1778).

In 1885 waren de kinderen Maas eigenaars van een weiland genaamd de Kranenmortel onder Vlierden in sectie A nummers 700 en 699, groot 5570 m².