U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
We zijn weer op afspraak en onder voorwaarden op woensdagochtend
van 10 tot 12 uur in het heemhuis. Maak hier je afspraak..

Korte Steenweg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Korte Steenweg is een vroegere benaming van de weg van de Markt naar de schuurkerk via de tegenwoordige Oude Martinetstraat, Martinetstraat en Lagekerk.


Er zijn meerdere vermeldingen van de Korte Steenweg waaruit blijkt waar deze lag. Zo was de route die de nachtwaker moest lopen als volgt beschreven: Beginnen ieder uur aan de Watermoolen, tot de brug van het Klyn Kasteel, en van daar door het Haageind voorbij De Prins en vandaar tot de Swaen, en zo vervolgens over de Korte Steenweg naer het Kerkenhuys op de Beestemarkt, en langs den Heuvel naer het Marktveld terug, en zo na de Kruysstraat wederom tot aan de Prins.

De vroegste vermelding van deze straatnaam is van 31 januari 1680 toen Peter Janssen van Moorsel van Someren openbaar een huis verkocht aan de Korte Steenweg, met de daarbij horende grond groot 3 lopensen, 26 roeden en 3 voet met vier bomen, voor driehonderd gulden.

Gedurende de achttiende eeuw werd de Korte Steenweg regelmatig in de bewaard gebleven geschriften genoemd. Mogelijk werd deze weg verhard, en kreeg daardoor zijn naam, kort na de ingebruikname van de schuurkerk.