Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Knippenbergstraat

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

De Knippenbergstraat is een straat in de buurt die, binnen het toenmalige bestemmingsplan De Bluys en de Coppel, omstreeks 1970 werd aangelegd.


Deze straat is evenals een aantal andere straten in deze buurt (Romboutsstraat, Mollerstraat, Thijssestraat, Ligthartstraat en Van Gilsstraat) genoemd naar een vroegere voorman met betrekking tot het onderwijs en de onderwijsvernieuwing. De Knippenbergstraat is vernoemd naar dr. Herman Hubert Knippenberg (Maastricht, 12 september 1879 - Helmond, 17 december 1964) die onder andere directeur van de r.k. H.B.S. te Helmond was en leraar aan de r.k. leergangen te Tilburg. Hij heeft veel publicaties over het onderwijs op zijn naam staan.

Aan de straat staan twee typen rijtjeshuizen. Aan de westzijde, met hun achtertuinen grenzend aan de (overigens later aangelegde) Houtenhoekweg, staan de grotere rijtjeshuizen uit 1970 die oorspronkelijk bedoeld waren voor onderwijzers en hun gezinnen. Aan de oostzijde staan blokken met kleine rijtjeswoningen. Alle huizen waren oorspronkelijk huurwoningen van Bergopwaarts, maar maken al zeker sinds 1999 deel uit van het verkoopprogramma. Zo zijn bijvoorbeeld Knippenbergstraat 23 (1999; na het overlijden van huurder Carine Kessels) en Knippenbergstraat 21 (2013; na de verhuizing van Jo Keunen-van de Kerkhof) inmiddels verkocht.