U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Keramische vis: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:04.450.jpg|thumb|300px| Keramische vis in fontein]]
[[Bestand:04.450.jpg|thumb|300px|Keramische vis als onderdeel van een fontein]]
Het kunstwerk '''keramische vis''', ontworpen door [[Pieter Wiegersma]] in blauw-groene kleuren, stond vroeger in een stenen vijver.
[[Bestand:04.449.jpg|thumb|300px|]]
[[Bestand:10.393.jpg|thumb|300px|]]
Het kunstwerk '''keramische vis''', ontworpen door [[Pieter Wiegersma]] in blauw-groene kleuren, stond vroeger in een stenen vijver in de [[Sint-Jozefparochie]].


 
===Inleiding===
== Vijver ==
Pieter Wiegersma is vooral bekend om zijn prachtige glas-in-lood-werken in diverse [[kerk]]en en [[kapel]]len. Minder bekend is zijn keramische werk. Tussen 1963 en 1974 heeft hij enkele keramische werken vervaardigd in het atelier van Mathieu Oehlen (1915-1991) in Tegelen. De ervaren keramist Oehlen heeft Wiegersma met zijn deskundigheid bijgestaan tijdens het ontwerpen en vervaardigen van deze kunstwerken.
 
=== Vijver ===
Het kunstwerk stond aanvankelijk in een vijver tussen de bejaardenhuisjes van de [[Dirk Boutsstraat]] en de [[Rogier van der Weijdenstraat]] in de [[Sint-Jozefparochie]].
Een van die kunstwerken was een fontein in de vorm van een vis met een hoogte van 94 cm. Tijdens een strenge vorst vroor de vis stuk. De vijver werd gedempt en de sokkel verwijderd. Het kunstwerk kwam na verschillende omzwervingen en via via op de zolder van [[museum De Wieger]] terecht.
 
=== Restauratie ===
De fontein was in de vorm van een vis met een hoogte van 94 cm. Tijdens een strenge vorst vroor de vis stuk. De vijver werd gedempt en de sokkel verwijderd. De provisorisch gelijmde vis kwam op de zolder van museum [[De Wieger]] terecht.
De vis werd uiteindelijk, dankzij de wijkraad in de Sint Jozefparochie, de blikvanger in de nieuwe foyer van het [[Hofke van Marijke]]. Na meer dan tien jaar kwam het kunstwerk, ernstig verweerd, door een val gebarsten en met ontsierende lijmresten van de gelijmde delen er nog op, van de zolder af.
 
De onderwijzer / pottenbakker [[Hans van Hoek]] ontfermde zich in 2003 over het kunstwerk en heeft de vis prachtig gerestaureerd. De kalkaanslag verwijderde hij met een tandartsboortje en ook de barsten in de vis heeft hij vakkundig weggewerkt. Vervolgens schilderde hij het kunstwerk met  met koudglazuur. Alles bij elkaar werkte hij anderhalve maand aan de restauratie.
== Restauratie ==
===Cadeau van wijkraad===
 
In 2008 werd het kunstwerk als cadeau van de wijkraad aangeboden aan het stichtingsbestuur van het Hofke van Marijke en kreeg het een plaats in de foyer van het wijkhuis.
In 2003 restaureerde pottenbakker [[Hans van Hoek]] deze vis. Met een tandartsboortje ontdeed hij het stuk van alle kalk-, vuil- en lijmresten, boetseerde bij en beschilderde daarna met koudglazuur. Het resultaat is te bewonderen in het interieur van het [[Hofke van Marijke]] in de Sint-Jozefparochie.
<gallery caption=>
 
== Cadeau van wijkraad ==
 
In 2008 werd het kunstwerk als cadeau van de wijkraad aangeboden aan het stichtingsbestuur van het Hofke van Marijke en kreeg het een plaats in de foyer van het Hofke.
<gallery caption="Keramische vis">
Bestand:Keramische vis1.jpg|voor de restauratie
Bestand:Keramische vis1.jpg|voor de restauratie
Bestand:Keramische vis2.jpg|na de restauratie<br>foto's Hans van Hoek
Bestand:Keramische vis2.jpg|na de restauratie<br>foto's Hans van Hoek

Versie van 15 mei 2015 19:16

Keramische vis als onderdeel van een fontein
04.449.jpg
10.393.jpg

Het kunstwerk keramische vis, ontworpen door Pieter Wiegersma in blauw-groene kleuren, stond vroeger in een stenen vijver in de Sint-Jozefparochie.

Inleiding

Pieter Wiegersma is vooral bekend om zijn prachtige glas-in-lood-werken in diverse kerken en kapellen. Minder bekend is zijn keramische werk. Tussen 1963 en 1974 heeft hij enkele keramische werken vervaardigd in het atelier van Mathieu Oehlen (1915-1991) in Tegelen. De ervaren keramist Oehlen heeft Wiegersma met zijn deskundigheid bijgestaan tijdens het ontwerpen en vervaardigen van deze kunstwerken.

Vijver

Een van die kunstwerken was een fontein in de vorm van een vis met een hoogte van 94 cm. Tijdens een strenge vorst vroor de vis stuk. De vijver werd gedempt en de sokkel verwijderd. Het kunstwerk kwam na verschillende omzwervingen en via via op de zolder van museum De Wieger terecht.

Restauratie

De vis werd uiteindelijk, dankzij de wijkraad in de Sint Jozefparochie, de blikvanger in de nieuwe foyer van het Hofke van Marijke. Na meer dan tien jaar kwam het kunstwerk, ernstig verweerd, door een val gebarsten en met ontsierende lijmresten van de gelijmde delen er nog op, van de zolder af. De onderwijzer / pottenbakker Hans van Hoek ontfermde zich in 2003 over het kunstwerk en heeft de vis prachtig gerestaureerd. De kalkaanslag verwijderde hij met een tandartsboortje en ook de barsten in de vis heeft hij vakkundig weggewerkt. Vervolgens schilderde hij het kunstwerk met met koudglazuur. Alles bij elkaar werkte hij anderhalve maand aan de restauratie.

Cadeau van wijkraad

In 2008 werd het kunstwerk als cadeau van de wijkraad aangeboden aan het stichtingsbestuur van het Hofke van Marijke en kreeg het een plaats in de foyer van het wijkhuis.

Zie ook het overzicht van Openbare kunst in Deurne.