Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Kelk van pastoor Roes

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De kelk van pastoor Roes

Pastoor Roes kreeg deze kelk waarschijnlijk van zijn familie bij zijn priesterwijding in 1889. De priesterkelk wordt bewaard in het Museum voor Religieuze Kunst in Uden.



De kelk heeft een zeszijdige voet met ingezwenkte zijden. Op de voet zijn, tegen een geëmailleerde ondergrond, zes reliëfs aangebracht: H.Hart van Christus, H. Hart van Maria, Henricus, Stephanus, Theodorus en een Calvarie. Tegen het brede manchet knielen zes engelenfiguuurtjes met groen/geel/bruin geëmailleerde vleugeltjes. De zeszijdige stam is versierd met venstermotief en getordeerde zuiltjes. De platte ronde nodus is gedecoreerd met opengewerkt venstermotief en zes, blauw geëmailleerde ruiten waarop de letters JHESUS. De tegencuppa bestaat uit zes medaillons waarin tegen een blauw met rode achtergrond reliëfs zijn aangebracht van de vier evangelisten en Petrus en Paulus.Tussen de medaillons is bladwerk opgelegd.

Net als de kelk van Camille Esser is ook deze kelk geïnspireerd op de zogenaamde 'Jacoba van Beieren' kelk. De opvallendste overeenkomsten met deze middeleeuwse kelk zijn de stervorm op de voet, geknielde engeltjes op het manchet en de zuiltjes op de stam. De kelk werd veelvuldig gekopieerd, o.a. door het atelier Hellner te Kempen am Rhein en het atelier Esser te Weert; wellicht werd ook dit stuk in een van deze ateliers vervaardigd.

  • Kelk, pateen en lepeltje (met bijpassende foedraal).
  • H. Hart van Maria - Kruisiging - H. Hart van Christus - H. Henricus - H. Stefanus - H. Theodorus - H. Petrus - H. Paulus Camille J.W. Esser (Weert) mogelijk Franz Xaverius Hellner (Kempen)
  • Nieuwere Tijd (1794/1812-1901), c. 1900[1]
  • Verguld edelmetaal, email.
  • h. 22,5 cm..
  • Pateen: diam 15,5 cm

inv.nr. 1964

De kelk is afkomstig uit de nalatenschap van Henricus Wilhelmus Roes die van 1902 tot 1909 kapelaan en van 1919 tot aan zijn dood in 1941 pastoor van de Sint-Willibrordusparochie in Deurne was.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Gebruik was dat wijdelingen van hun familie een kelk cadeau kregen. De datering van 1900 is waarschijnlijk niet correct. 1889 ligt meer voor de hand (wijdingsjaar van Roes).