Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Kartner

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

Kartner is de naam van een familie die vele telgen in Deurne en omstreken voortbracht.


De oudst bekende voorvader is Jean Baptiste Kartner (ook wel genoemd Kärtner, Gernerd of Gernard - mogelijk afgeleid van het Duitse woord voor tuinder), huzaar in het 7e regiment, derde compagnie, een legeronderdeel dat in 1811 gelegerd was in Maagdenburg.[1] Hij was afwezig toen zijn vrouw Elisabeth Betz in april 1811 te Roermond beviel van een dochter. De drie volgende kinderen werden geboren te Utrecht.

Onder de kinderen van Jan Kärtner was Hendrik Kartner, die in 1849 in Helmond trouwde met de Helmondse Maria Seerden (1816-1894). Hendrik was niet alleen koninklijk jager, maar ook fabrieksarbeider en rijksveldwachter.

Het echtpaar Kartner-Seerden woonde lange tijd in Helmond, waar 6 kinderen werden geboren. Het jongste kind werd in juni 1859 in de gemeente Deurne en Liessel geboren, waarschijnlijk in Helenaveen, waar de familie onder meer op de adressen D16 en D116 woonde. Zeker drie van de vier zonen zorgden voor nageslacht. Eén van hun kleinzonen was Wilhelmus Arnoldus Kartner (1896-1986), stationschef te Elst (Gelderland), die in 1935 een zoon Petrus Antonius Laurentius Kartner kreeg. Deze zoon, Pierre Kartner, zou later bekend worden als zanger en componist, onder meer onder de artiestennaam Vader Abraham.

Zie ook het artikel in DeurneWiki over Bijzondere veldwachters

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Uit ingekomen personen Nijmegen; 16.10. (1821)
    Jan Kärtner, geb. 3.5.1779, gediend hebbend als flankeur 8e batt inf. Nat. Mil , gepens., genietende een jaarl. onderstand uit het fonds tot aanmoediging en ondersteuning van de gewapende diensten van de Nederlanden f 90,50, r.k., geh. met Elizabeth Pijtz, geb. Utrecht, drie kinderen; Marianna Josepha, geb. Roermond, Gerrit, geb. Utrecht, en Hendrik, geb. aId., eerst te Utrecht, laatst gew. hebbend Amsterdam, (tekent J. Kartnar). Aant. extr. afgeg. 22.10.1821.