U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Joop Wagener

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kapelaan Wagener trouwt een dochter van P. Jegerings in de noodkerk van de H. Geest in Deurne.
Foto: collectie gemeente Deurne

Joop Wagener was van 1967 tot 1969 kapelaan in de Heilige Geestparochie in Deurne-West.


De jaren 1967-1968 en 1969 stonden in het teken van de verdere opbouw van de Heilige Geestparochie en de voorbereiding voor de bouw van de definitieve kerk.

In 1967 was de noodkerk van de Heilige Geestparochie aan het Sint Willibrordusplantsoen gereed en werden de eerste twee kapelaans benoemd. Naast kapelaan Van Vianen was kapelaan Wagener de andere kapelaan die (bouw)pastoor Brummelhuis in de opbouwfase van de nieuwe parochie ging helpen.

In 1969 werd hij, samen met enkele andere priesters, door zijn congregatie als missionaris uitgezonden naar Chili om te gaan werken binnen de Chileense kerk. Conflicten met de congregatie over de te volgen werkwijze in het missiegebied hebben ertoe geleid dat hij uiteindelijk uitgetreden is en besloot als ontwikkelingswerker verder te gaan.

Kort na de militaire staatsgreep in Chili in 1973 moest hij, inmiddels getrouwd, zijn vrouw en kind voorlopig achterlaten en onderduiken. Na de moord op president Allende vluchtte hij terug naar Nederland waar hij later herenigd werd met zijn gezin. Later ging hij bij de ontwikkelingsorganisatie Novib werken.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Kapelaan Wagener heeft alleen maar in deze noodkerk gewerkt. Toen hij naar Chili vertrok was de definitieve kerk nog niet klaar.
Foto Jas Berkers, beschikbaar gesteld door Jan Joosten