Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Johannes Vitriarius

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Johannes Vitriarius was van 1655 tot 1658 predikant in Deurne als opvolger van Abraham Huijsingius.


Johannes Vitriarius studeerde waarschijnlijk in Leiden, maar zijn naam komt niet voor in het Album Studiosorum van de Leidse Hogeschool. Hij was achtereenvolgens predikant in Brakel, Rossum en fort Sint-Andries. Daarna werd hij op 6 juni 1655 in Deurne beroepen. Voor het zo ver was werd hij door de heer van Deurne, Michiel Hendrik Goloffs en anderen uitgenodigd om, samen met Johan van Bommel, schout en dijkgraaf te Heerwaarden, Deurne eens te komen bezichtigen. De beide genodigden kwamen "met perden en waegen" hier aan. Zij logeerden op het Groot Kasteel bij drossaard Peter van Bommel en de kosten voor eten, de Rijnwijn die gedronken werd en het voer voor de paarden bedroeg 7 gulden en 8 stuivers. De kennismaking met Deurne was blijkbaar goed bevallen want Vitriarius nam zijn benoeming aan. Met liefst elf karren werd hij vanuit Rossum naar Deurne verhuisd. De voerlui waren Ansem Wilbers, Hendrik Noeijen, Jan Willems, Frans Thonis, Dries Noeijen, Evert Segers, Aert van Rest, Jacob Jansen, Lucas Fransen en Dirck Fransen. Ansem Wilbers had met twee karren "gevaren". Iedere voerman met kar en paard kreeg daarvoor zes gulden vergoed.

In Deurne werd tenminste één kind van hem gedoopt:

  1. Magdalena, (Deurne 9 april 1656).

Op 29 augustus 1658 werd hij voorgesteld als nieuwe rector van de Latijnse school in Den Bosch. Ook werd hem professoraat in het Grieks aangeboden voor twee publieke colleges per week. Op 7 september van dat jaar nam hij de benoeming aan en verhuisde hij naar Den Bosch. Later kreeg hij daar ook de leeropdracht voor logica en metafysica. Vitriarius overleed in 's-Hertogenbosch in 1672

In Deurne werd Vitriarius opgevolgd door Johannes Feylingius.

Bronnen, noten en/of referenties
  • Prof. dr. F.L.R. Sassen - Levensberichten van de hoogleraren der Illustere School te 's-Hertogenbosch 1636-1810, in Varia Historica Brabantica III (1969) bladzijde 187-334.