Welkom op DeurneWiki
U kunt ons steunen door lid of vriend te worden. Vragen over DeurneWiki?
Alleen na voorafgaande aanmelding hier (maximaal 2 personen) kunt u ons op woensdagochtend om 10 uur spreken in het heemhuis Stationsstraat 73.

Jacobus Wilhelmus Verhaar (1884-1944)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Japie Verhaar)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jacobus Wilhelmus Verhaar
26.978.jpg
Japie 't Peukenmenneke.
Persoonsinformatie
Volledige naam Jacobus Wilhelmus Verhaar
Roepnaam Japie 't Peukenmenneke
Japie Stoemp
Geboorteplaats Rotterdam
Geboortedatum 14 juli 1884
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 13 september 1944
Partner(s) ongehuwd

Jacobus Wilhelmus (Japie) Verhaar (1884-1944) was in Deurne beter bekend als Japie 't Peukenmenneke of Japie Stoemp. Hij woonde bij de zusters in de Kruisstraat.


Japie was een zoon van de winkelier Jacobus Verhaar (1849-1932) en Agnes Kamps (Berkel en Rodenrijs 1848-1931 Deurne).

Hij liep altijd gebogen door de Deurnese straten om peuken op te rapen, die hij dan in een blikken doosje stopte om ze in zijn pijp op te roken. De kinderen wisten dit en verzamelden peuken voor hem.

Hij zong op straat het volgende liedje: "Kobussie Kobussie kijk de mooie meisjes aan. Oh, en Japie is getrouwd in het schuurtje bij de geit, met de bezem met de bezem". Hij deinde dan mee en kreeg peuken of iets lekkers van de omstanders.

Vriendinnen Riet Knijnenburg en Bep van den Elzen hebben dit als tienjarigen destijds vaak gezien.

Zijn zus Clasina Magdalena zorgde dat er bij kruidenier Piet Knijnenburg op de Markt voldoende bonnen waren waarmee Japie zijn tabak kon kopen.

De foto van Japie is waarschijnlijk gemaakt door Martien Coppens, die omstreeks 1940 meerdere foto's maakte van bewoners in huize Sint-Joseph in de Kruisstraat. In het boekje Rondom de Peel uit 1978 staat een foto van Japie met pijp die door Coppens is gemaakt.[1]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Met dank aan Joep Coppens en Riet van Helmond-Knijnenburg, die na een oproep in de rubriek Wie wat waar reageerden en de gewenste informatie en namen in februari 2016 aanleverden.