Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Jan van Eijckstraat

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

De Jan van Eijckstraat is een straat in de Sint-Jozefparochie in Deurne.


De straat werd vermoedelijk in of rond 1960 aangelegd in het kader van een uitbreidingsplan van de Sint-Jozefparochie ten oosten van de Sint Jozefstraat. Tot dan toe stond er in dit gebied alleen lintbebouwing langs de oude doorgaande wegen, zoals de huidige Rembrandt van Rijnstraat (voorheen Marijkeweg). De planmatige woonbuurtjes, zowel voor- als naoorlogs, lagen westelijk van de Sint-Jozefstraat.

Het oudste deel van deze woonbuurt wordt gevormd door het gebied dat wordt begrensd door Steenovenweg, Rogier van der Weijdenstraat, Paul Rubensstraat en Sint-Jozefstraat. De oudste huizen zijn de bejaardenwoningen (twee-onder-één-kap) tussen Dirk Boutsstraat, Jan van Eijckstraat, Rogier van der Weijdenstraat en Paul Rubensstraat. Zij dateren uit 1961. Hier woonden onder meer Johannes Keunen (1895-1980) en Marinus van Rooij (1915-2001) met hun echtgenotes. Tegelijkertijd werden ook de rijwoningen aan de Dirk Boutsstraat gebouwd. De huizen aan de noordzijde van de Jan van Eijckstraat, twee-onder-een-kapwoningen, werden vijf jaar later gebouwd, in 1966.

Voor straten in het deel van de Sint-Jozefparochie oostelijk van de Sint Jozefstraat zijn namen van schilders gekozen. Jan van Eyck (ca 1390 - 1441) was met Rogier van der Weyden de voornaamste vertegenwoordiger van de Vlaamse primitieven.